Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με των διεθνών τη χάρη η συσσώρευση προτιμάται  περίπου 120 ώρες  πριν από τις εκλογές

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗ

Οι κινήσεις των θεσμικών χθες ξεκίνησαν προκύπτοντας από τα ίδια με τις προηγούμενες μέρες κριτήρια, στο τέλος όμως τα άλλαξαν.  Το ίδιο συνέβη και στη διάθεσή τους, με χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία φούσκας στην αγορά μετοχών της Αθήνας και δεν κινδυνεύει κανένας με κάποιο άγριο εγκλωβισμό κεφαλαίων. Αλλά συμβαίνει αυτό που μας έκανε να προτείνουμε αυτοσυγκράτηση. Όλες οι εκκρεμότητες που δημιουργούν  τις επενδυτικές επιφυλάξεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και παράλληλα το εκλογικό αποτέλεσμα στην γειτονική Τουρκία επηρεάζει, έστω και μέσω αντανακλάσεων, το φρόνημα των θεσμικών.

Στα διεθνή

Καθώς οι συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ εντείνονται, οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Wall Street έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τις συνέπειες από μια πιθανή χρεοκοπία.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια κρίση στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη τον Σεπτέμβριο του 2021. Αλλά αυτή τη φορά, το σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη συμβιβασμού έχει οδηγήσει τους τραπεζίτες στα άκρα. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup  Τζέιν Φρέιζερ είπε ότι αυτή η συζήτηση για το ανώτατο όριο χρέους είναι «πιο ανησυχητική» από προηγούμενες. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & CO (JPM.N) Jamie Dimon είπε ότι η τράπεζα συγκαλεί εβδομαδιαίες συναντήσεις για τις επιπτώσεις.

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στηρίζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πλήρως η ζημιά που θα προκαλούσε μια χρεοκοπία, αλλά τα στελέχη αναμένουν τεράστια αστάθεια σε μετοχές, χρέη και άλλες αγορές. Η ικανότητα συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά για κάθε τύπου ομόλογα θα είναι σοβαρά μειωμένη.

Η ΕΕ αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ ανεβάζοντάς τον στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, προειδοποιώντας για «επίμονες προκλήσεις». Αύξησε επίσης τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν από την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: Τώρα η πρώτη μείωση αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Τα κέρδη των εισηγμένων στις αγορές των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η ύφεση είναι ήδη εκεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών Τα κέρδη του S&P μειώθηκαν κατά 3,7% το τελευταίο τρίμηνο και τα περιθώρια δεν θα ανακάμψουν πριν από το τέλος του έτους. Ενώ το 78% των επιχειρήσεων ξεπέρασε τις προβλέψεις, αυτό είναι λιγότερο εντυπωσιακό από ό,τι ακούγεται δεδομένου ότι είχαν μειώσει τις προβλέψεις τους πριν από την έναρξη της σεζόν.

Στην Αθήνα

Οι κινήσεις των θεσμικών χθες ξεκίνησαν προκύπτοντας από τα ίδια με τις προηγούμενες μέρες κριτήρια, στο τέλος όμως τα άλλαξαν.  Το ίδιο συνέβη και στη διάθεσή τους, με χαρακτηριστικά μονιμότητας. Για άλλη μια φορά είχε γίνει νωρίς η δοκιμή στη σκληρότητα της αναγνωρισμένης από την αγοραία συναίνεση αντίστασης, γύρω και πάνω από τις 1130 μονάδες. Τα χτυπήματα του ΓΔ σε επίπεδα τιμών περίπου 1131 μονάδες,  χωρίς να τα ξεπερνά και χωρίς να υποχωρεί από αυτά, κράτησαν από τις 11:22 ως τις 11:52. Η απάντηση από το ταμπλό ήταν για πολλοστή φορά η ίδια. “Μη χτυπάς να σ ακούσουμε μη χτυπάς σε ένα σπίτι κλειστό που κανείς δεν σ ακούει”. Η προσπάθεια αυτή έγινε με τη βοήθεια της ζήτησης αρχικά για τραπεζικές μετοχές του 25άρ, που ωστόσο δεν είχε στοιχεία υπερβολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως  οι μεταβολές τους ξεκινούσαν από το +0,15% για την ΑΛΦΑ ήταν +0,45% για την ΠΕΙΡ, ενώ +0,55% ενίσχυαν την τιμή της ΕΤΕ με την ΕΥΡΩΒ στο +0,80%. Στο τέλος όλες είχαν απώλειες που όμως δεν ξεπερνούσαν το -0,95% για την ΠΕΙΡ.

Οι συναλλαγές στην Αθήνα χωρίς αμφιβολία αποτυπώνουν για αρκετούς μια ανεξαρτησία από το κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων που σχετίζεται με την καλύτερη προοπτική που έχει η ελληνική οικονομική ανάπτυξη αλλά και με τη νευρικότητα που προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση. Για άλλους υπάρχει μετά από πέρασμα από φίλτρα  επίδραση της τάσης από τη Wall Street.

Για την Eurobank Equities η μικρή άνοδος της περασμένης εβδομάδας ήταν αποτέλεσμα της άμβλυνσης των ανησυχιών του Χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο ειδοποίησαν πως οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή, για τον κίνδυνο που απορρέει από τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ. Ακόμα σαφέστερα δηλώσαν την θέση τους οι αναλυτές από την Optima Bank: “Περιμένουμε η Αγορά, λόγω απουσίας εγχώριων καταλυτών, να αναζητήσει κατεύθυνση από τις Αγορές του εξωτερικού”. Ηρεμία λόγω απουσίας γεγονότων που θα προκαλούσαν ανατροπές στο φρόνημα θεωρεί ως πιθανότερη κατάληξη το τμήμα ανάλυσης της  Beta Sec.: “Δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να αλλάξουν το επενδυτικό τοπίο. Επιλεκτικό ενδιαφέρον και ‘rotation’ στα ‘βαριά χαρτιά’, θα μπορούσαν να συντηρήσουν τις τρέχουσες τιμές στην Αγορά”. Στον αντίποδα οι εκτιμήσεις της Euroxx Sec.“Καθώς πλησιάζουμε την ημερομηνία των Ελληνικών εκλογών περιμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα, με επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αγορά. “

Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν:  Για την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν αναμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση στο ταμπλό, αν και δημοσιεύουν αποτελέσματα Α΄τριμήνου δεικτοβαρείς εισηγμένες όπως Eurobank (Τετάρτη μ.σ.), Hellenic Energy (Πέμπτη μ.σ.) και Aegean (Τρίτη μ.σ.).  Ωστόσο, η εβδομάδα περιέχει σημαντικά μάκρο προς ανακοίνωση μεταξύ των οποίων το ΑΕΠ Α΄τριμήνου (αρχική μέτρηση) και ο πληθωρισμός Απριλίου (τελική μέτρηση) της Ευρωζώνης. Βαρύτητα θα δοθεί στην βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου της Ευρωζώνης αλλά κυρίως στις επικαιροποιημένες οικονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Μια λεπτομέρεια που μπορεί να εκληφθεί σαν θετικό ή σαν αρνητικό μήνυμα σχετίζεται με τον τζίρο των τραπεζικών blue chip. Ήταν εμφανώς κατώτερος του μέσου τζίρου της περασμένης, ανοδικής για τον ΔΤΡ, εβδομάδας. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη απουσίας θεσμικών που θέλουν να ρευστοποιήσουν θέσεις. Αλλά για ορισμένους θεωρήθηκε η αιτία γέννησης μιας υπολογίσιμων διαστάσεων απογοήτευσης,  επειδή κάνει πρόσφατα συχνά την εμφάνισή της και αυτή προκάλεσε τελικά τη διάθεση φυγής, στο τελευταίο μέρος των συναλλαγών.  Για φέτος το ανώτερο κλείσιμο είναι από τις  1/3/2023 οι 1133,11 μονάδες και το αμέσως ψηλότερο είναι 1148,64 από τις 19/9/2014. Με αυτά τα επίπεδα έχει να παλέψει ο μέσος όρος προ των εκλογών.