Skip to main content

Το κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ και η γεωπολιτική σκακιέρα

Νέα δεδομένα στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα φαίνεται πως φέρνει το κοίτασμα – μαμούθ στον στόχο «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ. Ένα έμπρακτο διεθνές ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια αποτελεί στόχο της Λευκωσίας.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε ανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που -σύμφωνα με αναλυτές- θα μπορούσε να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την Τουρκία. Η Άγκυρα, ωστόσο, δεν αφήνει τα όπλα και ενδέχεται να θελήσει να προλάβει να περάσει το μήνυμα πως είναι ο κυρίαρχος «παίκτης» στην περιοχή. Κάτι που επιχειρεί να δείξει και με την υπερ-άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Στο μεταξύ, ο εντοπισμός του κοιτάσματος στο «τεμάχιο 10» αναμένεται να δείξει τον δρόμο για τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, με την ExxonMobil να εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινά συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του «τεμαχίου 7».

Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο «τεμάχιο 6» και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα, ενώ γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο «τεμάχιο 3». Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο «τεμάχιο 12», Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το «τεμάχιο 11» της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγές της Λευκωσίας σημειώνουν πως οι Αμερικανοί είναι πιθανό να εκφράσουν και ανοικτά το ενδιαφέρον τους και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία ήδη αναλύουν επιστημονικά.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα επισφραγίσει την επόμενη τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, κάτι που σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν Ελλάδα και Κύπρο ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, ενώ πλέον έχουν και μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τη δραστηριότητα της αμερικανικής ExxonMobil, η οποία σε συνεργασία με την γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ θέλει να προχωρήσει στην διενέργεια ερευνών και νοτίως της Κρήτης, εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα όλα τα απαραίτητα βήματα που ενδεχομένως αυτή την στιγμή να καθυστερούν την διαδικασία αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Κυπριακό και φυσικό αέριο: Λύση η πρόβλημα;

Τη στιγμή που η Κύπρος ενισχύεται ενεργειακά -μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων υπολογίζεται η αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος»- βασικό ερώτημα αποτελεί ο βαθμός που επηρεάζει τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Όπως είπε στο euronews ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου δεν έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για συνεργασία.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου  Γιώργου Λακκοτρύπη για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες. Ωστόσο μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών».

naftemporiki.gr