Skip to main content

ΗΠΑ: Νίκη στη Νότια Καρολίνα για τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικράτησε στην εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ που διεξήχθη το Σάββατο στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, δίνοντας έτσι ώθηση στην εκστρατεία του και επιβεβαιώνοντας πως θα είναι πιθανόν ο κυριότερος αντίπαλος του δημοκρατικού σοσιαλιστή γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα της παράταξης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδίδουν μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Έπειτα από τα απογοητευτικά γι’ αυτόν αποτελέσματα στις τρεις πρώτες πολιτείες όπου διεξήχθησαν εσωκομματικές διαδικασίες, αυτή είναι η πρώτη νίκη για τον Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, στις αρχαιρεσίες που θα αναδείξουν τον αντίπαλο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τομ Στάιερ τερματίζει τη συμμετοχή του στην κούρσα

Ο 62χρονος δισεκατομμυριούχος Τομ Στάιερ, σφοδρός επικριτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τα τελευταία χρόνια οικολόγος ακτιβιστής, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συμμετοχή του στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, έπειτα από τα απογοητευτικά γι’ αυτόν αποτελέσματα.

Στη Νότια Καρολίνα, ο πρώην επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων κατατάχθηκε τρίτος, παρότι ξόδεψε πάνω από είκοσι εκατομμύρια δολάρια και έκανε αλλεπάλληλες ομιλίες.

«Απογοητευτήκαμε από το αποτέλεσμα που φέραμε», παραδέχθηκε ο Στάιερ απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. «Είχα πει πως εάν δεν έβλεπα πως υπάρχει δρόμος προς τη νίκη, θα έβαζα τέλος στην εκστρατεία μου και, ειλικρινά δεν βλέπω τέτοιον δρόμο», συμπλήρωσε. Πάντως, πρόσθεσε, δεν «μετανιώνει» για την «εμπειρία» που βίωσε: «μπήκα σε αυτή την κούρσα για να μιλήσω για αυτά που με ενδιαφέρουν περισσότερο από το καθετί και συνεχίζουν να με ενδιαφέρουν περισσότερο από το καθετί», είπε διαβεβαιώνονας ότι θα στηρίξει οποιονδήποτε κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa