Skip to main content

Τηλεφωνική συνομιλία Μοργκερίνι – Λαβροφ για εκεχειρία και αέριο

Τα προβλήματα που άπτονται της προμήθειας αερίου και της εφαρμογής της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μογκερίνι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συζήτησε επίσης με τον Λαβρόφ σχετικά με τη διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς και για την ανεύρεση διπλωματικής λύσης για την διευθέτηση των συγκρούσεων που μαίνονται στη Λιβύη.

«Συζητήσαμε πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της προμήθειας αερίου σε τριμερές επίπεδο», δήλωσε η Μογκερίνι αναφερόμενη στη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της ότι έχει καλέσει τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας για συνομιλίες τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μετά την προειδοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις ποσότητες που θα αγοράσει, εγείροντας ανησυχίες για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.
«Θα γίνει μια συνάντηση τη Δευτέρα. Σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας. Συμφωνήσαμε ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά, θα μπορούσαμε να δώσουμε μια διμερή διάσταση στις συνομιλίες για το θέμα της ενέργειας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ», διευκρίνισε η Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία διεξήγαγαν τα προηγούμενα χρόνια έναν «διάλογο για την ενέργεια» με αντικείμενο τη συνεργασία στο πεδίο αυτό, ωστόσο τα πράγματα περιπλέχτηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το περασμένο έτος και την συνεπακόλουθη επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

Αναφερόμενη στις συγκρούσεις στη Λιβύη, όπου τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η Μογκερίνι δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτή την τελευταία (διπλωματική) προσπάθεια, καθώς και πώς να υποστηρίξουμε μια ενδεχόμενη συνέχιση του διαλόγου, που θα περιλαμβάνει και ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι είναι και οι Ρώσοι με το μέρος μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters