Skip to main content

ΟΟΣΑ: Γιατί πρέπει να συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Για να ανακόψουν το πληθωριστικό κύμα που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων που απειλούν ωστόσο την ανάπτυξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι κεντρικές τράπεζες εάν θέλουν καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο και διάχυτο πληθωρισμό, πρέπει να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί σημαντικά.

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί «ύψιστη πολιτική προτεραιότητα», ανέφερε ο ΟΟΣΑ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών παγκοσμίως. Γι’ αυτό και συνέστησε αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις χώρες όπου οι αυξήσεις τιμών παραμένουν υψηλές και στοχευμένα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθεί η όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων, με το ενεργειακό κόστος «πιθανόν να παραμείνει υψηλό και ασταθές για κάποιο χρονικό διάστημα».

«Στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, είναι επίσης σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να λειτουργεί χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Άλβαρο Σάντος Περέιρα. «Οι δημοσιονομικές επιλογές που αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερα επιτόκια πολιτικής για τον έλεγχο του πληθωρισμού».

Τα προβλήματα θα επιδεινωθούν περαιτέρω εάν οι αξιωματούχοι δεν αναλάβουν δράση, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ αναθεωρώντας παράλληλα προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την πορεία του πληθωρισμού το 2023.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, oι αυξήσεις των τιμών το επόμενο έτος θα παραμείνουν πάνω από τους στόχους που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες. Για το 2022 αναμένει ότι στην Ευρωζώνης ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 8,3%.

Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ έρχονται καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται υπό το βάρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Την ίδια ώρα η σφιχτή νομισματική πολιτική απειλεί να πληγώσει την παγκόσμια οικονομία, με τον ΟΟΣΑ να τονίζει ότι αξίζει το ρίσκο και είναι καλύτερα να υιοθετηθεί μια υπερβολικά αυστηρή πολιτική τώρα παρά να πληρωθεί το κόστος της αδράνειας.

Η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το επόμενο έτος, αλλά η χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970 θα προκαλέσει απότομη επιβράδυνση με την Ευρώπη να πλήττεται περισσότερο, ανέφερε. Έτσι, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει από 3,1% φέτος σε 2,2% το επόμενο έτος λόγω του υψηλού πληθωρισμού, πριν ανακάμψει ελαφρά στο 2,7% το 2024.

«Το βασικό μας σενάριο δεν είναι μια παγκόσμια ύφεση, αλλά μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, καθώς και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός σε πολλές χώρες, αν και μειώνεται», δήλωσε ο Περέιρα.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια επιβράδυνση πλήττει με άνισο τρόπο τις οικονομίες, με την Ευρώπη να φέρει το κύριο βάρος καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία από τη μία πλήττει την επιχειρηματική δραστηριότητα, και από την άλλη οδηγεί σε άνοδο τις τιμές της ενέργειας.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα επιβραδύνει από 3,3% φέτος στο 0,5% το 2023 πριν ανακάμψει για να επεκταθεί κατά 1,4% το 2024. Αυτή η εκτίμηση είναι ελαφρώς καλύτερη την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου για ανάπτυξη 3,1%. έτος και 0,3% το 2023.

Ένας άλλος κίνδυνος που απορρέει από τα υψηλά επιτόκια είναι το αυξανόμενο κόστος της πίστωσης, ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τα δύο τρίτα από αυτά αντιμετωπίζουν ήδη υψηλό χρέος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.