Την «παρασύναξη» της Βιέννης κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας σε ομιλία του στη Βουλή ότι «οι κανόνες ή θα τηρούνται από όλους ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του». Ο Πρωθυπουργός επέκρινε την απουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη από την συνεδρίαση της Βουλής για την δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Είναι σημείο των καιρών. Ας απουσιάζει. Αν θέλει παράλληλο διάλογο…», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν απάντησε ποτέ» για τους 50 μετακλητούς που είχε στο υπουργικό γραφείο του.
Ακόμη ο Πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις από την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για διώξεις αγροτών και είπε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους αγρότες. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα ελαφρύνουν το 95% των αγροτών και όχι τους μεγαλοαγρότες.
Αναφέρθηκε ακόμη στα επεισόδια κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Μία πολύ μικρή μειοψηφία στήνει παραστάσεις προσκαλώντας τις κάμερες με καμιά 20ριά άτομα. Δεν είναι αποδοτικό γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καριερίστες, δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, δεν είναι λαμόγια. Έχουν βγει μέσα από το λαό και αγωνιούν για το λαό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε «συγχαρητήρια στην Αστυνομία για την εξάρθρωση ενός δικτύου κυνικών εκβιαστών», δεσμεύθηκε ότι «το κύκλωμα αυτό θα ξηλωθεί κλωστή κλωστή» και σημείωσε ότι στα θέματα αυτά «κάτι έχει αρχίσει να κινείται».
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός στα κράτη μέλη»
Αναφερόμενος στο προσφυγικό και την στάση των Ευρωπαίων ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Υπάρχει αδυναμία διαχείρισης της κρίσης από το σύνολο της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής η διαχείριση από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν κατανοούν ότι οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν. Δεν θα ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των κανόνων δεν αφορά όλους. Θα το πώς ευθέως: έχει συμβεί κάτι χειρότερο. Είναι ντροπή να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ε..Ε. και οι αποφάσεις να ακυρώνονται από τις παρασυνάξεις των επικεφαλής της Αστυνομίας κάποιων κρατών, ακόμη και μη μελών».
Ο κ. Τσίπρας επέκρινε και την Αυστρία: «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά μίας χώρας με μεγάλη ιστορία στην Ε.Ε., της Αυστρίας, να συγκαλεί παρασυσκέψεις χωρίς την παρουσία των ενδιαφερομένων κρατών για ένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την μέγιστη συνεργασία των κρατών – μελών».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς σε μία κρίση που μας έχει φορτώσει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογεί», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. «Δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή θα τηρούμε όλοι τους κανόνες ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού αδιαφορώντας για τις συνέπειες», πρόσθεσε και τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός στα κράτη μέλη».
«Δεν θα αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας σε μία μόνιμη αποθήκη ψυχών και να συνεχίζουμε στην Ευρώπη σε συνόδους κορυφής να λειτουργούμε χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Δεν θα δεχθούμε μία σειρά χώρες να μην μοιράζονται το βάρος, όχι μόνο να χρίζουν φράχτη», είπε ο Αλ. Τσίπρας προαναγγέλλοντας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από την σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου: «Πριν φύγω για τη σύνοδο θα ζητήσω την σύσκεψη των αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση σε ότι αφορά την θέση της χώρας στη σύνοδο. Θα ζητήσω την υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στην επανεγκατάσταση όλων των χωρών της Ε.Ε.».
«Η Ελλάδα θα αντιδράσει. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, βρίσκοντας και συμμαχίες γιατί δεν είμαστε απομονωμένοι, να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις για την Ευρώπη και να επανέλθει σε σκοτεινές εποχές που νομίζαμε ότι είχαν παρέλθει. Αυτός ο σκοταδισμός έρχεται εισαγόμενος από τον ευρωπαϊκό Βορρά και στο Νότο», κατέληξε ο πρωθυπουργός όσον αφορά το προσφυγικό.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας επέκρινε με δριμύτητα όσα έγιναν στο Σχιστό. «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ανατριχιαστικό γεγονός που έγινε στο Σχιστό από μιμητές της Κου Κλουξ Κλαν που έκαναν την αθλιότερη των πράξεων και μάλιστα στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών. Έβαλαν το κεφάλι του γουρουνιού και δίπλα τον σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται την θρησκεία και την πατρίδα. Να τους καταδικάσουμε, δεν έχουν δικαίωμα οι πατριδοκάπηλοι να επικαλούνται ούτε την πατρίδα ούτε την θρησκεία», τόνισε.
«Θα προστατεύσουμε το 95% των αγροτών»
Ο Πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις από την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις επιλέγοντας τον δρόμο του διαλόγου. «Σέβομαι και υπερασπίζομαι το δικαίωμα όλων των πολιτών να διεκδικούν. Ενημερώθηκα για την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Την σέβομαι απόλυτα, προφανώς τα κίνητρά της ήταν η τήρηση της νομιμότητας. Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται μέσα από την πειθώ», είπε και αναφερόμενος στη στάση των αγροτών στον Προμαχώνα τους επέκρινε λέγοντας: «Όταν μας απειλούν ότι θα περιορίσουν τις προσφυγικές ροές και θα μας κλείσουν τα σύνορα, αυτό δεν μπορεί αυτό να το πράττουμε μόνοι μας».
Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας απηύθυνε «κάλεσμα στη συνέχιση του διαλόγου να βρεθούν λύσεις και στην προσπάθεια οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου και της χώρας».
Αναφερόμενος στην ουσία του αγροτικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σχεδόν οι μισοί (54%) κάνουν δηλώσεις έως 5.000 ευρώ το χρόνο». Στην συνάντηση που είχε την Δευτέρα, συνέχισε, «κατέθεσα 25 προτάσεις που αφορούν την ουσία, την επανεκκίνηση της παραγωγής αλλά και την συρρίκνωση του εισοδήματός τους, ώστε να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός αγροτικού και ασφαλιστικού να ελαφρύνει την μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, αυτούς που έχουν κάτω από 20.000 ευρώ το χρόνο. Η πρόταση σε όσους έχουν έως 5.000 ευρώ μειώνει τα βάρη στο μισό και σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ η μείωση θα είναι μείωση 1.000 ευρώ».
«Ρώτησα τους αγρότες αν τους ικανοποιεί η πρόταση. Οι μισοί απάντησαν καταφατικά. Ρώτησα ένα αγρότη τυχαία τι εισόδημα έχει και μου απάντησε 50.000 ευρώ. Να πούμε την αλήθεια. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5% του αγροτικού κόσμου. Θα προστατεύσουμε το 95%», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Και ταυτόχρονα απέρριψε την πρόταση των αγροτών για αφορολόγητο 24.000 ευρώ. «Ε, δεν μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτά τα νούμερα. Για κανέναν. Ούτε για τους αγρότες που πρέπει να στηριχθούν», ξεκαθάρισε.
Επιστολή του Μπόργιανς κατέθεσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός
Διπλό μήνυμα ότι «τελείωσε η ασυλία της διαπλοκής» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός σχολίασε το δημοσίευμα εφημερίδας όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «προσωρινή».
«Αν κάποιοι συνεχίζουν να μας απειλούν λέγοντας ότι είμαστε προσωρινοί, τους απαντάμε: Αλίμονο δημοκρατία έχουμε κανένας δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι προσωρινοί. Το ξέρουμε και γι’ αυτό θα κρινόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Καιρός να μάθετε ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι είναι μόνιμο: η ασυλία σας. Τελείωσε άπαξ και διά παντός».
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς.
Στην επιστολή, ο κ. Μπόργιανς επιβεβαίωσε την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών τους, του προσέφερε βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.
«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας», ανέφερε ο κ. Μπόργιανς.
Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. «Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως», συμπλήρωσε ο κ. Μπόργιανς.
Σχολιάζοντας την επιστολή ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για εσάς και για εμάς τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως».
naftemporiki.gr