Πρόσωπο με πρόσωπο ήρθαν χθες, για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών, οι αντιμαχόμενες πλευρές στον συριακό πόλεμο, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν Ντε Μιστούρα κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν για να τερματιστεί ο σχεδόν εξαετής πόλεμος στη Συρία. «Σας ζητώ να συνεργαστείτε. Το ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο να τεθεί τέλος σε αυτή την τρομερή σύγκρουση» είπε ο ντε Μιστούρα στους αντιπροσώπους που κάθονταν αντικριστά στη σκηνή της αίθουσας συνελεύσεων στα γραφεία του ΟΗΕ.
Ο Ντε Μιστούρα θα ξεκινήσει ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες σήμερα για να καθοριστεί μια διαδικασία για τις συνομιλίες. Ο ίδιος ανέφερε ότι το «όνειρό» του είναι να γίνουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, αλλά πρόσθεσε πως χρειάζεται μεγάλη εργασία προτού μπορέσει να γίνει αυτό.
Στις πιο πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη, πριν από 10 μήνες, ο Ντε Μιστούρα έπρεπε να μεταβαίνει από ομάδα σε ομάδα, καθώς οι αντιπροσωπείες τους δεν συναντήθηκαν ποτέ στην ίδια αίθουσα.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε σε αντιπροσώπους του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των αντιπάλων του ότι αμφότεροι φέρουν ευθύνη για το τέλος του πολέμου που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. «Όλοι οι Σύροι αναζητούν απελπισμένα το τέλος του πολέμου αυτού και το ξέρετε όλοι αυτό (…) Περιμένουν για ανακούφιση από τα βάσανά τους και ονειρεύονται μια νέα οδό που θα τους οδηγήσει έξω από αυτόν τον εφιάλτη σε ένα νέο και κανονικό μέλλον με αξιοπρέπεια» είπε.
Διευκρίνισε ακόμη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί για ένα νέο σύνταγμα, εκλογές υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ και διάφανη και υπόλογη διακυβέρνηση.
Όπως σημείωσε παράλληλα, η εύθραυστη εκεχειρία που έγινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν είχε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας.
«Χρειαζόμαστε απ’ ευθείας συνομιλίες για να δημιουργήσουμε συμπάθεια και εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές. Δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα γίνουν άμεσες ή έμμεσες συνομιλίες, όμως η (συριακή) κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θέλει να μιλήσει απ’ ευθείας, πράγμα το οποίο δείχνει τελικά πόσο μικρή είναι η δέσμευσή της στη διαδικασία αυτή», είπε δυτικός διπλωμάτης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters