Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων από τη Fraport Greece – Νέα όψη και το «Μακεδονία»

Ένα διαφορετικό αεροδρόμιο, διπλάσιο σε έκταση, με δύο τερματικούς σταθμούς συνδεδεμένους με αερογέφυρα, σύγχρονο ντιζάιν σε χρώμα γκρι, ολοκαίνουριους χώρους check-in, διπλάσιες πύλες αναχώρησης, νέα καταστήματα εστίασης και πολλές επιπλέον παροχές αντικρίζει πλέον ο ταξιδιώτης με αναχώρηση ή προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι ένα από τα 14 αναβαθισμένα και ασφαλή αεροδρόμια που παραδίδει – τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και από τη συμβατική της υποχρέωση προς το Ελληνικό Δημόσιο – η Fraport Greece, το οποίο, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Γιώργος Βήλος, απορρόφησε σχεδόν το 25% της συνολικής επένδυσης, ύψους 440 εκατ. ευρώ.

«Πλέον έχουμε ένα αεροδρόμιο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχαμε μέχρι πρότινος, με σύγχρονες αεροδρομιακές υποδομές εφάμιλες των αντίστοιχων διεθνών αεροδρομίων του εξωτερικού. Οι νέοι χώροι check-in, οι διπλάσιες πύλες αναχώρησης, τα νέα συστήματα ασφαλείας και διαχείρισης αποσκευών, οι υπερσύγχρονοι εμπορικοί χώροι και γενικά ο σύγχρονος σχεδιασμός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων συνθέτουν ένα αεροδρομικό περιβάλλον που θυμίζει τα δημοφιλέστερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Με το νέο αεροδρόμιο η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αποκτούν πλέον μια σύγχρονη πύλη εισόδου» τονίζει ο κ. Βήλος.

Για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας εκείνο που «βλέπει» είναι ότι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από πλευράς προσέλκυσης τουριστικών ροών. «Προ πανδημίας, ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού συμπεριλάμβαναν κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη στο επιχειρησιακό τους πρόγραμμα. Λόγω του μητροπολιτικού της χαρακτήρα, έχει μία δυναμική, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί μόλις επέλθει ομαλότητα σε σχέση με την πανδημία» σημειώνει.

Αναλυτικά, τα έργα που μεταμόρφωσαν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης περιελάμβαναν την κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 τ.μ. ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης και ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού. Τα σημεία check-in αυξήθηκαν κατά 45%, δηλαδή από 30 σε 44, ενώ τα σημεία ασφάλειας και ελέγχου έγιναν 14, από έξι. Εγκαταστάθηκε μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Οι πύλες αναχώρησης, από 16, έγιναν 24, ενώ οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών αυξήθηκαν σε 7, από 4. Συγχρόνως έγινε επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και σύνδεση με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, κατασκευάστηκαν νέος πυροσβεστικός σταθμός και δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών κι έγινε αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 440 εκατ. ευρώ

Η επένδυση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με την έναρξη της παραχώρησης για τη διαχείριση και ανάπτυξη έντεκα αεροδρομίων σε νησιά και τριών αεροδρομίων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι εργασίες στα αεροδρόμια δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα τρία πρώτα χρόνια, δηλαδή των μηνών με πολύ υψηλή επιβατική κίνηση, ενώ συνεχίστηκαν και εν μέσω της πανδημίας ξεπερνώντας εν τέλει τις δυσκολίες και τα τεράστια εμπόδια που προέκυψαν, όπως εξηγεί ο κ. Βήλος.

«Η αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων της Fraport Greece θεωρείται από κατασκευαστικής και επιχειρησιακής απόψεως ένα σύνθετο έργο, με την έννοια ότι είχαμε 14 παράλληλες εργολαβίες σε εν λειτουργία υποδομές, χωρίς να έχει δημιουργείται η παραμικρή όχληση στους επιβάτες» υπογραμμίζει.

Η επένδυση συνολικά περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια πλέον διαθέτουν μοντέρνα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών.

«Με γεμίζει υπερηφάνεια κι αισιοδοξία το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της εμβληματικής αυτής επένδυσης 440 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των 14 ελληνικών αεροδρομίων συμπίπτει με την αυγή του 2021» αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell.

«Πλέον, η χώρα διαθέτει 14 σύγχρονα και φιλικά προς τον επιβάτη αεροδρόμια που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για να ξαναπάρουν μπρος οι “μηχανές” της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι οι νέες υπηρεσίες και οι σύγχρονες υποδομές που εξασφαλίσαμε θα ενθουσιάσουν τους ταξιδιώτες που θέλουν εξερευνήσουν την πανέμορφη αυτή χώρα» συμπληρώνει.

Αναλυτικότερα, τα αεροδρόμια στα οποία τα έργα αναβάθμισης ολοκληρώθηκαν πρώτα ήταν της Ζακύνθου, των Χανίων και της Καβάλας. Στη Ζάκυνθο υλοποιήθηκε η ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού, οπότε τα check- in αυξήθηκαν κατά 35% και τα σημεία ασφαλείας κατά 150%. Στο αεροδρόμιο Χανίων αναδιοργανώθηκε πλήρως ο αεροσταθμός, οι πύλες αυξήθηκαν κατά 25% και τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου διπλασιάστηκαν. Ανάλογες εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν και στην Καβάλα, όπου στο «Μέγας Αλέξανδρος» -μεταξύ άλλων- επεκτάθηκε ο τερματικός σταθμός κατά 1900τ.μ.

Στην ηπειρωτική χώρα, ένα ακόμα αεροδρόμιο που άλλαξε εντελώς είναι αυτό του Ακτίου, το οποίο επεκτάθηκε κατά 2500τ.μ, αναμορφώθηκε πλήρως και έχει πλέον 14 check-in, 7 πύλες αναχώρησης και διπλάσια σημεία ασφαλείας.

Στη Σάμο, μετά και την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και την επέκταση κατά 1500τ.μ., έχει προκύψει αύξηση του αριθμού των check-in, των πυλών αναχώρησης και των σημείων ασφαλείας.

Το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι μεγαλύτερο κατά 2200 τ.μ. και πλήρως ανακαινισμένο, ενώ στη Μυτιλήνη, το «Οδυσσέας Ελύτης», διαθέτει έναν εκ βάθρων ολοκαίνουργιο σύγχρονο και άνετο αεροσταθμό έκτασης 7100τ.μ.

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου» της Κεφαλονιάς έχουν δώσει έναν νέο αεροσταθμό επιφάνειας 10.700τ.μ γεγονός που συνεπάγεται με αυξημένα check-in κατά 70%, με διπλάσια σημεία ασφαλείας και διπλάσιες πύλες αναχωρήσεων.

Ο ολοκαίνουριος και μεγαλύτερος κατά 50% αεροσταθμός στο αεροδρόμιο Μυκόνου, «ένα στολίδι για το νησί που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες αεροδρομικές υποδομές», όπως το περιγράφει η Fraport Greece, έχει πλέον περισσότερα check-in και πύλες αναχωρήσεων ενώ έχει αξιοποιηθεί πλήρως η επέκταση του τερματικού σταθμού για τη διευκόλυνση των επιβατών και των χρηστών του αερολιμένα.

Το αεροδρόμιο της Ρόδου έχει μια εντελώς διαφορετική και αναβαθμισμένη εικόνα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, με αναδιαμορφωμένο τον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και αύξηση σημείων check-in, ιμάντων παραλαβής αποσκευών και σημείων ασφαλείας και ελέγχου.

Το ίδιο ισχύει και για το «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας, που παραδόθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο νέος τερματικός σταθμός επιφάνειας 10.400τ.μ. ως επέκταση του υφιστάμενου φιλοξενεί 28 check-in, 8 σημεία ελέγχου και 12 πύλες αναχώρησης.

Τα τρία αεροδρόμια που ακολούθησαν είναι εκείνα της Κω, της Σαντορίνης και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Στην Κω, η Fraport Greece, προχώρησε σε κατασκευή νέου αεροσταθμού συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ., στην κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και στην αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος. Στη Σαντορίνη, ο νέος αεροσταθμός 15.000 τ.μ., πρόκειται να αναβαθμίσει πλήρως την ταξιδιωτική εμπειρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ