Skip to main content

Πού εντοπίζονται προβλήματα από την κακοκαιρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου η κακοκαιρία «Ωκεανίς», με τη θερμοκρασία από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα να καταγράφει μεγάλη πτώση, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της υπηρεσίας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα.

Στην Αττική, κλειστές λόγω χιονόπτωσης είναι η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, καθώς και η περιφερειακή οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η «Ωκεανίδα» ξαναέντυσε και τη Θεσσαλονίκη στα λευκά, αφού το πρωί του Σαββάτου χιόνισε ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με τη θερμοκρασία να κατρακυλά σχεδόν 12 βαθμούς σε σύγκριση με χθες. Ειδικότερα ο σταθμός του Επταπυργίου κατέγραψε 11,4 βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας, από 9,3 στους -2,1 βαθμούς Κελσίου.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι εξίσου εντυπωσιακή σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας. Επί παραδείγματι, διαφορά θερμοκρασίας άνω των 10 βαθμών, έχει καταγραφεί στη Νάουσα (11,1), στο Κιλκίς (10,5), στην Αλεξανδρούπολη (11,6), και στη Σαμοθράκη (12,9).

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Χαλκιδική, τη δυτική Μακεδονία αλλά και ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα περιοριστούν σημαντικά.

Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο μεταξύ σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, οι μέγιστες ριπές ανέμου καταγράφηκαν ως εξής:

  • Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα)
  • Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα)
  • Μακρινίτσα (109 χλμ/ώρα)
  • Σιμωνόπτερα (92 χλμ/ώρα)
  • Πάρνηθα – σε υψόμετρο 1.230 μέτρων (92 χλμ/ώρα)
  • Αριδαία Πέλλας (90 χλμ/ώρα)
  • Λήμνος (90 χλμ/ώρα)
  • Αντίκυρα (84 χλμ/ώρα)

Απαγορευτικό απόπλου

Στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, Κυλλήνη-Ζάκυνθος, Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Ακυρώσεις πτήσεων στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο.

Σε ό,τι αφορά τη χιονόπτωση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, συνεχιζόταν το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, πέρα από κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Τα φαινόμενα είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο. Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, λόγω της χιονόπτωσης.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς τα προβλήματα που προκλήθηκαν νωρίτερα σε χωριά και σε περιοχές της Άνω Πόλης λόγω της χιονόπτωσης αντιμετωπίστηκαν.

Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια για τα χωριά Αρδαμέρι του δήμου Λαγκαδά και Λιβάδι και Περιστερά του δήμου Θέρμης, λόγω του όγκου χιονιού στο οδόστρωμα. Αργότερα έγινε καθαρισμός του οδικού δικτύου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Κάποια προβλήματα υπήρξαν στις γραμμές λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια στις Συκιές και στο Φίλυρο, αλλά η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Προβλήματα σε τμήματα του οδικού δικτύου, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, αλλά και στην Πελοπόννησο, έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές της χώρας από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. (ώρα 16:00 Σαββάτου), η κυκλοφορία είχε διακοπεί λόγω χιονοπτώσεων, παγετού, βροχόπτωσης, συσσώρευσης υδάτων, κατολισθήσεων και καθίζησης του οδοστρώματος σε 20 Νομούς της χώρας, ενώ σε 21 Νομούς είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη Ροδόπη και την Ξάνθη τέθηκε σε ισχύ για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Meteo.gr, ΑΜΠΕ, ΕΛΑΣ