Skip to main content

Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ζητεί η Φώφη Γεννηματά

Υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και με τη συμμετοχής των δυο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, τάχθηκε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην πρώτη σύσκεψη στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από όλη την Αττική.

«Η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέα Κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα έως την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή δε μπορεί παρά να είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και με την προϋπόθεση συμμετοχής των δυο σήμερα πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων», ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενη στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι «δεν είναι εθνική επιλογή ευθύνης, την ώρα που η χώρα διαλύεται, η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την εξουσία της, προκειμένου να ελέγξει την ενημέρωση και να εδραιώσει ένα φαύλο κομματικό κράτος», ενώ όπως είπε, «δεν είναι και εθνική επιλογή ευθύνης, η στάση της Ν.Δ., η οποία δηλώνει ότι αν ο κ.Τσίπρας, δεν μπορεί μόνος του, τότε ας πάμε σε εκλογές.»

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν έχει αναλογισθεί ο «δήθεν υπεύθυνος και μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης τι θα σημαίνουν οι τυχόν πρόωρες εκλογές, για την οικονομία και τη χώρα: Η αξιολόγηση στις καλένδες, ανάγκη για νέα μέτρα, βαθιά ύφεση, περισσότερη ανεργία». «Αντέχει όμως κι άλλο αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός να στήνονται παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές καριέρες πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας;», αναρωτήθηκε.

Με επικριτική διάθεση συνέχισε λέγοντας ότι η Ν.Δ., φόρεσε ένα καινούργιο προσωπείο και προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις. «Καλύπτει όμως απόλυτα και σταθερά την καταστροφική και λαϊκίστικη πολιτική της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009, που οδήγησε σε περιπέτειες τη χώρα», σημείωσε.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά, «εθνική επιλογή ευθύνης, είναι να δημιουργείς όρους συνεννόησης, συμπόρευσης και σύμπραξης όλων των Δυνάμεων του Δημοκρατικού Τόξου για τα μείζονα ζητήματα του Έθνους και της Δημοκρατίας, να επιδιώκεις την αφύπνιση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Τόξου, προκειμένου να καταστρώσουμε όλοι μαζί ένα πραγματικό σχέδιο ελπίδας».

Σχετικά με τη πορεία ανασύστασης της προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει η Κεντροαριστερά η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του και μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουν να το επιτύχουν. Ωστόσο έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στον ευρύτερο χώρο: «Όποιος θέλει να γίνει κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ. ας πάρει το καπελάκι του και ας πάει να πιάσει στασίδι.»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε ότι η προοδευτική παράταξη οφείλει να αντιπαραταχθεί τόσο με το νεοφιλελευθερισμό, το συντηρητισμό και το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της Ν.Δ. και της Δεξιάς, όσο και με τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις παρωχημένες εμμονές και το δογματικό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Παραδοσιακής Αριστεράς.

Οσο για τη δική της συνδρομή η κ. Γεννηματά διαβεβαίωσε ότι πιστεύει σε μια νέα αρχή και ανέλαβε την πρωτοβουλία, να απευθύνει πρόσκληση για τη συγκρότηση μίας πολιτικής συμμαχίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Ριζοσπαστικού Κέντρου, της Οικολογίας, των δυνάμεων δηλαδή του προοδευτικού χώρου, ώστε να διατυπωθεί ένα σχέδιο ελπίδας για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι για όλα θα τηρηθούν ανοιχτές διαδικασίες και με ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα καθορίσουν τα επόμενα σταθερά αλλά και στέρεα βήματα. «Όλες οι απόψεις είναι δεκτές και στο τραπέζι, του διαλόγου. Καμία όμως πρόταση και καμία ιδέα, δεν είναι πανάκεια. Δεν εξαιρώ ούτε τις δικές μου ιδέες από αυτό τον κανόνα, όπως δεν εξαίρεσα, ούτε τον εαυτό μου, από την κρίση της βάσης της παράταξης. Δεν βάζουμε κανένα προαπαιτούμενο, παρά μόνο ένα. Κριτής όλων μας, να είναι η βάση της παράταξης, η οποία μπορεί και πρέπει να εκφραστεί ανόθευτα και ελεύθερα. Δεν αποδεχόμαστε κανένα περιορισμό, στο εύρος του διαλόγου, στο εύρος των ιδεών, στην ομορφιά της ιδεολογικής διαπάλης και συνύπαρξης, ρευμάτων, απόψεων και ανθρώπων», κατέληξε.