Skip to main content

Ολάντ: Τέλος της Σένγκεν σημαίνει τέλος της Ευρώπης

Ενδεχόμενο τέλος της Σένγκεν, θα σηματοδοτούσε και το τέλος της Ευρώπης, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter από τις Βρυξέλλες.

Τα κράτη μέλη της Σένγκεν πρέπει να «σκεφτούν λογικά ως Ευρωπαίοι» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και να μην «μεταθέτουν σε μία χώρα, την ευθύνη που είναι δική μας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Πρόσθεσε επίσης ότι αν κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα και διερωτήθηκε τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση η Αθήνα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.

«Η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο πολιτισμός μας»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα και εξήγησε γιατί ήταν αντίθετος με ενδεχόμενο Grexit, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η Ιστορία μας και ο πολιτισμός μας».

Σε ερώτηση Γάλλου ακροατή σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που είχε η Αθήνα, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες και την υποστήριξή του στην Ελλάδα και θύμισε την ολονύχτια διαπραγμάτευση τον Ιούλιο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Κάναμε για τους Έλληνες ό,τι δεν θα κάνουμε για τους Βρετανούς» ανέφερε ο κ. Ολάντ και διευκρίνισε ότι «δανείσαμε την Ελλάδα με 70 δισ. ευρώ, είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Χρησιμοποιήσαμε δημοσιονομικούς πόρους για την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα δώσουμε τίποτα στη Μεγάλη Βρετανία».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι εάν οι Βρετανοί θελήσουν να βγουν από την Ευρώπη θα λυπηθεί. «Θα λυπηθώ για την Ευρώπη, θα λυπηθώ για τη Μ. Βρετανία, θα λυπηθώ για τη Γαλλία, γιατί είμαστε σύμμαχοι με τους Βρετανούς. Θα το καταγράψω όμως και θα προχωρήσω παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε.

Επανερχόμενος στην Ελλάδα, εξήγησε ότι ήταν θέμα της θεμελιώδους αρχής της Ευρωζώνης, να παραμένουν στο εσωτερικό της οι χώρες και ιδιαίτερα αυτές που έχουν δυσκολίες.

«Εάν είχαμε διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να της ζητούμε να κάνει προσπάθειες για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Ολάντ.