Skip to main content

Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προανήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης

Την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων ως προτεραιότητα του υπουργείου έθεσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προαναγγέλλοντας νομοθέτημα που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία και το οποίο θα αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αποκατάσταση του κύρους τους, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Μιλώντας σε ημερίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του Σώματος με έμψυχο δυναμικό προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αλλαγή αντίληψης που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της ίδιας της δουλειάς του Σώματος αλλά και στην συμφιλίωσή του και με τους εργαζόμενους και με τις επιχειρήσεις.

«Είναι παρά πολύ σημαντικό αυτό και  διαμεσολαβείται μόνο  μέσα από το ανθρώπινο δυναμικό. Έχει τεράστια λοιπόν, σημασία, να αντιλαμβάνεται ο καθένας, από το πόστο του ότι είναι μέρος μιας συνολικότερης συλλογικής προσπάθειας, η οποία αποσκοπεί στο να γίνουν πράξη οι βασικές στοχεύσεις  αυτού του Σώματος, που είναι βέβαια η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας , ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας,  η προστασία των εργαζομένων, και η προσπάθεια εξυπηρέτησης εργαζομένων και επιχειρήσεων» τόνισε.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «οι  εργασιακές σχέσεις  έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Η απορρύθμιση έχει φτάσει σε μία κατάσταση, η οποία δεν έχει προηγούμενο».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Κωνσταντίνος Πανταζής, η εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΕ Σοφία Καζάκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ Παναγιώτης Κολλάρος, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης, ο Προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, η εκπρόσωπος του ΣΕΒ Ρένα Μπαρδάνη, ο εκπρόσωπος του Ε.Σ.Α.μεΑ Γιάννης Λυμβαίος, ο τέως Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο εκπρόσωπος του ΠΟΦΕΕ Αντώνης Μουζάκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής.

Το Σ.ΕΠ.Ε. έρχεται να λειτουργήσει σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον,
με αποτελεσματικότερη στόχευση των παραβατικών επιχειρήσεων, παρέχοντας ταυτόχρονα βελτιωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους.

Για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το Σ.ΕΠ.Ε., οι αλλαγές στη λειτουργία είναι:

1. Δημιουργία λογαριασμού της επιχείρησης στη διαδικτυακή πύλη (portal), μέσω του οποίου πραγματοποιείται αμφίδρομη επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε.

2. Κατάργηση της ανάγκης για φυσική παρουσία μέσω της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποβολή αιτήσεων, δηλώσεων και στοιχείων προς το Σ.ΕΠ.Ε., πέραν της χρήσης του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ

3. Δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εξέλιξης των αιτημάτων και λήψης
απαντήσεων στο λογαριασμό της επιχείρησης

4. Αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων του Σ.ΕΠ.Ε. με αξιοποίηση στοιχείων παραβατικότητας, καταγγελιών και εργατικών ατυχημάτων

5. Δυνατότητα αναγγελίας ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) ή του Πολυμεσικού Κέντρου Επικοινωνίας του Σ.ΕΠ.Ε.

6. Παροχή αξιόπιστης και δομημένης πληροφόρησης για όλα τα θέματα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων (ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεώσεις, διαδικασίες, κλπ) μέσω της ιστοσελίδας του Σ.ΕΠ.Ε.

7. Καθιέρωση Ηλεκτρονικού Μητρώου Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας. Ανάθεση καθηκόντων σε Τεχνικούς Ασφάλειας και Ιατρούς Εργασίας απότο αντίστοιχο Μητρώο ηλεκτρονικά, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.