Skip to main content

Μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά, αν χρειαστεί – Τα σενάρια

Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πάντως πως «αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, και υπογράμμισε πως βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Οι τρεις πυλώνες

Διευκρίνισε ότι τα επερχόμενα μέτρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά θα κινούνται σε τρεις πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση είπε πως το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ο υπουργός σημείωσε πως το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση. Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους νέους εν όψει των εορτών να είναι πολύ προσεκτικοί στις επαφές τους με τους γονείς και τους παππάδες τους.

Επανέλαβε ακόμη πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότ,ι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Όπως έχει γράψει η «Ν» εκτός συζήτησης παραμένει το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας, που θα οδηγούσε την οικονομία σε «διασωλήνωση». 

Τα «φώτα» σε πρώτη φάση στρέφονται στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπου φαίνεται πως κλειδώνουν  η επιβολή ωραρίου (πιθανότατα μέχρι τις δώδεκα) αλλά και η εφαρμογή αυστηρότερου πλαισίου για τον αριθμό των όρθιων πελατών.  Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα μέτρα θα είναι εστιασμένα κυρίως στα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα πιο light πλαίσιο για την εστίαση (όπου επίσης θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά στον αριθμό των πελατών). Το πιθανότερο είναι τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου να διαρκέσουν 15 ημέρες και να κριθεί στη συνέχεια το αν θα επεκταθούν.

«Κλειδωμένη» θεωρείται και η επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς σήμερα μόνο ο ένας στους δέκα μισθωτούς δουλεύει εξ αποστάσεως. Όσον αφορά στα σχολεία σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι πως πρέπει οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία με τη νέα χρονιά. Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει το επόμενο διάστημα ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (σήμερα για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές).