Skip to main content

Πέθανε ο Λάρι Τέσλερ, ο επιστήμονας υπολογιστών πίσω από την αντιγραφή-αποκοπή-επικόλληση

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Λάρι Τέσλερ, εμβληματική μορφή του κόσμου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ο άνθρωπος πίσω από την αντιγραφή- αποκοπή-επικόλληση (copy-cut-paste).

Ο Τέσλερ είχε αρχίσει να εργάζεται στη Σίλικον Βάλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι καινοτομίες του, όπως η αποκοπή- αντιγραφή- επικόλληση, κατέστησαν τους προσωπικούς υπολογιστές σταδιακά απλούστερους και πιο προσβάσιμους στο ευρύ κοινό.

Όπως αναφέρει το BBC, η Xerox, όπου ο Τέσλερ πέρασε μέρος της καριέρας του, απέτισε φόρο τιμής στον επιστήμονα υπολογιστών: «Ο εφευρέτης του cut/copy &paste, find& replace και άλλων ήταν ο πρώην ερευνητής της Xerox Λάρι Τέσλερ» έγραψε σε tweet η εταιρεία. «Η εργάσιμη ημέρα σας είναι ευκολότερη χάρη στις επαναστατικές του ιδέες».

Ο Τέσλερ είχε γεννηθεί στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1945 και σπούδασε στο Stanford University της Καλιφόρνια. Αφού αποφοίτησε ειδικεύτηκε στο user interface design- το να καταστούν τα συστήματα υπολογιστή πιο φιλικά προς τους χρήστες.

Ο ίδιος εργάστηκε για έναν αριθμό μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας κατά τη μακρά του καριέρα, αρχίζοντας από το Xerox Palo Alto Research Center (Parc) πριν ο Στιβ Τζομπς τον πάρει στην Apple, όπου πέρασε 17 χρόνια. Αφού έφυγε από την Apple έστησε μια startup εκπαιδευτικού χαρακτήρα και δούλεψε για σύντομα χρονικά διαστήματα στην Amazon και τη Yahoo.

Το 2012 είπε στο BBC πως «είναι σχεδόν τελετουργία- αφού βγάλεις κάποια λεφτά, δεν αποσύρεσαι απλά, περνάς τον χρόνο σου χρηματοδοτώντας άλλες εταιρείες. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό συναρπαστικό στοιχείο στο να είσαι σε θέση να μοιραστείς αυτά που έμαθες με την επόμενη γενιά».

Η πιο γνωστή του καινοτομία, η εντολή cut/ paste, θεωρείται πως βασίστηκε σε μια παλιά μέθοδο επεξεργασίας σύνταξης, όπου έκοβαν στα αλήθεια τμήματα τυπωμένου κειμένου και τα κολλούσαν αλλού. Η εντολή ενσωματώθηκε στο λογισμικό της Apple στον υπολογιστή Lisa το 1983 και τον Macintosh που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.