Skip to main content

Μειωμένη η πρώτη παρτίδα εμβολίων- Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Λιγότερες από τις αναμενόμενες δόσεις εμβολίου θα περιλαμβάνει η πρώτη παρτίδα που θα λάβει η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε., με ευθύνη της παρασκευάστριας εταιρείας.

Την ίδια ώρα και καθώς η επιδημία επιμένει, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων εάν οι δείκτες επιδεινωθούν.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα περιμένει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 300.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 150.000 ατόμων (οι δόσεις είναι διπλές), αντί για 500.000 που θα ελάμβανε, με βάση τους υπολογισμούς της Κομισιόν για την ποσότητα που θα παραλάβει από την Pfizer. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής, καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.

Η προμήθεια σε κοινοτικό επίπεδο λιγότερων δόσεων, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, οφείλεται στην Pfizer, η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια δυστοκία στην προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου και στο πλαίσιο αυτό, περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους. Έτσι, ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως, ενώ ο στόχος των 100 εκατ. εμβολίων θα επιτευχθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2021.

Πάντως, στην Ελλάδα από σήμερα αρχίζει και η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Την ίδια στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο δεν λέει να μειωθεί, με τις ΜΕΘ να εξακολουθούν να είναι γεμάτες. Η Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα, καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19.

Οι επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας τον Ιανουάριο, καθώς το κρύο λειτουργεί υπέρ του ιού.

Επανεξέταση μέτρων

Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι σταθεροποιημένα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς εν όψει των εορτών.

Επίσης, όπως ανέφερε στη χθεσινή τακτική ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εάν κι εφόσον επιδεινωθούν τα στοιχεία, θα επανεξεταστούν όλα τα μέτρα. Αναφερόμενος σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, είπε ότι η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή γι’ αυτό και συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Επεσήμανε μάλιστα ότι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα είναι το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Πιερία, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Ροδόπη, τα Γρεβενά, η Πέλλα και η Λάρισα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιο Τσαγκρή, η μείωση των κρουσμάτων είναι αργή αλλά αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς υπήρχε ήδη υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πιο αυστηρά μέτρα του lockdown. Όπως εξήγησε, βρισκόμαστε μέσα στον χειμώνα, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο την αποσυμπίεση της κατάστασης και τη μείωση του επιδημιολογικού κύματος. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη και προχωρούν σε λήψη μέτρων, καθώς φοβούνται τον Ιανουάριο που παρατηρείται η μεγαλύτερη έξαρση τέτοιων κορωνοϊών τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και των εορτών. Ο κ. Τσαγκρής δήλωσε αισιόδοξος ότι το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα μπορούμε να μπούμε σε μια κανονικότητα.

Εγχειρίδιο εμβολιασμών

Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο διαχείρισης των εμβολιασμών έστειλε χθες σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα COVID-19 της χώρας ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Στο εγχειρίδιο γίνεται αναλυτική αναφορά στον ιό και τη νόσο COVID-19, στα εμβόλια που αναμένουμε και στον τρόπο δράσης τους, καθώς και στοιχεία των κλινικών μελετών που τα κατέστησαν αποτελεσματικά και ασφαλή. Αναφέρονται επίσης τα δεδομένα για ειδικές ομάδες ασθενών και ατόμων όπως εγκύους, ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά κ.λπ., οι τρόποι που θα γίνουν οι εμβολιασμοί, οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των κέντρων, καθώς και τα άτομα που θα προσέλθουν να εμβολιαστούν. Επιπροσθέτως, δίνονται πληροφορίες για τα διαθέσιμα εμβόλια, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διάθεσή τους. Επιπλέον, δίδονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με τα εμβόλια, την ανοσία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι εμβολιαζόμενοι, αφού απαντήσουν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο των ειδικών, καλούνται να συμπληρώσουν έντυπα συγκατάθεσης μετά την ενημέρωση που θα λάβουν.