Από την έντυπη έκδοση
Με βασικά θέματα το τι μέλλει γενέσθαι με τις συμβάσεις μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και ΕΟΠΥΥ, τα συσσωρευμένα χρέη που χρονίζουν ακόμη και από το 2006, αλλά και τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα η συνάντηση των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων στην υγεία μέσα και από τη δραστική μείωση των εκροών πόρων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.
Κατά τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών Βασίλη Μπαρδή, ήδη οι συμβάσεις που υπήρχαν μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικών κλινικών ήταν προβληματικές.
Οπως επισημαίνει στη «Ν», «καλούμασταν να καλύπτουμε 500.000 νοσηλείες με συνδρομή μέσω του ΕΟΠΥΥ με μόλις 235 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός για τις κλινικές, όταν αντίστοιχα στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία εξυπηρετούσαν 1,5 εκατομμύρια νοσηλείες είχαν προϋπολογισμό γι’ αυτές περί τα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,8 δισ. ευρώ είναι η μισθοδοσία.
Ακόμη όμως κι αυτά τα ποσά που ήταν για να αποδοθούν στις κλινικές δεν μας δίνονταν, καθώς μόνο για την περίοδο 2006-2011 εκκρεμούν χρέη 100 εκατ. ευρώ, το 2012 δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί, ενώ τις χρονιές 2013-2014 έχουν πληρωθεί μόνο οι πρώτοι επτά μήνες κάθε έτους και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού του claw back».
Ο κ. Μπαρδής συνεχίζει, αναφέροντας πως οι ιδιωτικές κλινικές ακόμη και με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια επιβαρύνονταν περισσότερο από το Δημόσιο, τόσο από πλευράς κόστους μισθοδοσίας όσο και από πλευράς αγοράς φαρμακευτικού υλικού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός σημειώνει στη «Ν» ότι «αναμένουμε την πρόταση του υπουργού για να τη συζητήσουμε. Η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι μια διαδικασία η οποία εξελίχθηκε, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετείται ο Ελληνας ασθενής όπου οι δομές του κράτους δεν επαρκούσαν όπως σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις, αλλά και λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας από την πλευρά του Δημοσίου.
Η περίοδος της κρίσης ήταν μια άσχημη φάση για τον κλάδο, καθώς περίπου 30 κλινικές αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Θεωρώ, πάντως, πως η διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου να ελέγχει τις τιμές στα υλικά και τις προμήθειες είναι σε πολύ σωστό δρόμο».
Οπως δηλώνει στη «Ν» ο Ανδρέας Καρταπάνης, μέλος του δ.σ. του ΣΕΚ και διευθύνων σύμβουλος της κλινικής Μητέρα, «την προηγούμενη εβδομάδα συναντηθήκαμε με τον υπουργό, όπου απλά αναφέρθηκαν περιληπτικά τα ζητήματα. Αναμένουμε πλέον μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία όμως μπορεί να καθυστερήσει καθώς και το θέμα του προϋπολογισμού υγείας δεν είναι ανεξάρτητο από τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας».
Σημειώνει ακόμη πως «και κατά την προηγούμενη περίοδο οι συμβάσεις δεν κάλυπταν ούτε εμάς ούτε και τους ασθενείς και γι’ αυτό πολλές φορές είχαμε προχωρήσει σε καταγγελία αυτών και δεν μπορούσαμε να τις εφαρμόσουμε».
Μια ακόμη σημαντική πτυχή στο ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στους ιδιώτες παρόχους και τον ΕΟΠΥΥ είναι το ζήτημα του ελέγχου των τιμολογίων που υποβάλλουν οι πρώτες.
Ο έλεγχος που έγινε από ιδιωτικές εταιρείες -και τον οποίο χρηματοδοτούν οι ίδιες οι κλινικές- έχει μείνει στον αέρα, από πλευράς συμπερασμάτων, αν και προχωρά κανονικά. Βάσει αυτών θα προσδιοριζόταν και το clawback. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αρχίσει μια διαδικασία για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις στο εξής και δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ – [email protected]