Skip to main content

Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να θωρακίσει την υγεία των παιδιών- η θέση της Ελλάδας

Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να θωρακίσει επαρκώς την υγεία των παιδιών του πλανήτη απέναντι σε μεγάλες απειλές, όπως η οικολογική υποβάθμιση, η κλιματική αλλαγή και οι πρακτικές του μάρκετινγκ, καταλήγει μία νέα έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 40 ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Unicef και την Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet». Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση διεθνώς, με πρώτη τη Νορβηγία και τελευταία την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έκθεσης αυτής, το σημερινό παράδοξο είναι πως παρά τις πολύ σημαντικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί όσον αφορά την επιβίωση, τη διατροφή και την παιδεία τα τελευταία 20 χρόνια, «τα σημερινά παιδιά αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον», ενώ  κάθε παιδί αντιμετωπίζει «υπαρξιακές απειλές».

«Το 2015, οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν στη σταθερή ανάπτυξη ορισμένων στόχων, ωστόσο πέντε χρόνια μετά, λίγες είναι οι χώρες που έχουν σημειώσει πρόοδο στο να πετύχουν τους στόχους αυτούς», καταλήγουν οι ειδικοί.

«Η κλιματική αλλαγή, η οικολογική υποβάθμιση, οι μεταναστευτικές ροές, οι συγκρούσεις, οι διαδεδομένες ανισότητες και οι εμπορικές πρακτικές απειλούν την υγεία και το μέλλον των παιδιών σε όλες τις χώρες», διαπιστώνεται στην έρευνα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην απειλή των εμπορικών πρακτικών, οι οποίες αφορούν την έκθεση των παιδιών στο γρήγορο και πρόχειρο φαγητό και τα ζαχαρούχα ποτά, γεγονός που ανεβάζει 11 φορές τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας –  από 11 εκατομμύρια το 1975 σε 124 εκατομμύρια το 2016.

Η έκθεση περιλαμβάνει έναν δείκτη 180 χωρών και συγκρίνει τα στοιχεία που αφορούν την επιβίωση, την ευημερία, την υγεία, την εκπαίδευση και τη διατροφή, καθώς επίσης τη βιωσιμότητα, με βάση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή τα κενά εισοδήματος.

Τις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως στον δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index) καταλαμβάνουν οι  Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισλανδία και Βρετανία, ενώ τις πέντε τελευταίες το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, όταν η σύγκριση πραγματοποιείται με βάση τις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα, το Μπουρούντι, το Τσαντ και η Σομαλία σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στις τελευταίες 10 της κατάταξης. Σε αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 142η θέση.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;», που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, τα παιδιά σε μερικές χώρες βλέπουν έως 30.000 τηλεοπτικές διαφημίσεις ετησίως. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως έχει αυξηθεί δραματικά. Ανησυχητική θεωρείται από τους ειδικούς και η εξάπλωση του ηλεκτρικού τσιγάρου στους νέους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, ΑΜΠΕ