Από την έντυπη έκδοση
Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Ανήσυχοι εξακολουθούν να δηλώνουν οι επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς η πανδημία δεν δείχνει ουσιαστικά σημεία υποχώρησης. Τα μειωμένα κρούσματα οφείλονται απλά στη μείωση των τεστ όπως παραδέχονται οι ειδικοί, ενώ οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες και οι νεκροί να ξεπερνούν τους 100 την ημέρα. Ανάσα για το σύστημα υγείας αποτελούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ που ανοίγουν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.
Χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.382 νέα κρούσματα με την Αττική να είναι πρώτη με 303 κρούσματα και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 283, ενώ άλλες 48 περιοχές είχαν από 50 κρούσματα και κάτω η καθεμία. Τα συνολικά κρούσματα είναι 118.045. Την ίδια στιγμή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «στενάζουν» από τον αυξημένο αριθμό ασθενών που εισέρχονται σε αυτές. Χθες είχαμε 579 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 65 έτη, που σημαίνει ότι ο μ.ο. ηλικίας των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ όσο πάει και πέφτει. Επιπλέον, είχαμε ακόμα 102 νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 3.194.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κρυμμένα» κρούσματα που πιθανώς έχουμε σε όλη τη χώρα, αφού διεξάγονται πολύ λιγότερα τεστ ανίχνευσης του ιού και μάλιστα, όπως τονίζουν, όχι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων τεστ καθημερινά επεσήμανε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία είπε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα τεστ προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα. «Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές, για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί. Και στην Αττική χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές».
Δεν έρχονται για τεστ
Τα μειωμένα κρούσματα πάντως είναι σίγουρο ότι οφείλονται στα λιγότερα τεστ που διεξάγονται. Για το θέμα αυτό ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι είναι λιγότερα τα άτομα που προσέρχονται για να εξεταστούν, ενώ σημείωσε ότι γενικότερα τα Σαββατοκύριακα και το προσωπικό είναι μειωμένο. Αναφερόμενος στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ιού, είπε ότι σπανίως ιστορικά η επιστήμη έχει φτιάξει φάρμακα εναντίον των ιών, υπενθυμίζοντας ότι για το AIDS χρειάστηκαν 40 χρόνια με αδιανόητη χρηματοδότηση και σήμερα δίνεται ένα κοκτέιλ φαρμάκων.
Mέχρι να αδειάσουν οι ΜΕΘ
O Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα αμέσως μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η κατάσταση με τα κρούσματα βελτιώνεται, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό, ενώ ο δείκτης θετικότητας δεν ξεπερνάει το 10%.
Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία επειδή θα έρθει το εμβόλιο μέχρι να υπάρξει η απαιτούμενη ανοσία. Αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό αν είναι εμβολιασμένος και νοσήσει, απάντησε ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το θέμα αυτό και ότι μελετάται. Θεωρεί, πάντως, ότι κατά το καλοκαίρι θα έχουμε βελτίωση της εικόνας.