Skip to main content

Brexit: Για ποιους κλείνει οριστικά η πόρτα της Βρετανίας

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Ερμητικά κλειστή θα είναι η πόρτα της Βρετανίας για τους ανειδίκευτους εργάτες και όσους δεν μιλούν Αγγλικά τη μετά Brexit εποχή, στο πλαίσιο μίας θεμελιώδους αναθεώρησης των νόμων περί μετανάστευσης, η οποία θα βάλει τέλος στην εποχή της φτηνής εργασίας της Ε.Ε. σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Αποφασισμένη να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στον βρετανικό λαό που στήριξε το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση αποκαλύπτει σήμερα το σχέδιό της για τη μετανάστευση και ανακοινώνει ότι θα αδράξει τη μοναδική ευκαιρία που της δίνεται να πάρει πίσω τον «πλήρη έλεγχο» των συνόρων της χώρας «για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες». Το Brexit, υποστηρίζει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, θα περιορίσει την «παραμόρφωση» που προκαλεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή ωστόσο είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αυτή που θέλει να προτάσσει η κυβέρνηση Τζόνσον και προφανώς ικανοποιεί μία μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού που τον ψήφισε στις 12 Δεκεμβρίου. Στελέχη από τον χώρο της βιομηχανίας προτάσσουν και την άλλη πλευρά και κατηγορούν την κυβέρνηση για επίθεση στην οικονομία, καθώς προειδοποιούν για «καταστροφικές» συνέπειες – τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας και λουκέτο σε εργοστάσια. Εν προκειμένω, η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Προσαρμόζεστε και ρυθμίζεστε» -προφανώς στο τέλος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Βρετανίας.

Το νέο σύστημα της Βρετανίας για όσους επιθυμούν να εξασφαλίσουν βίζα – με γνώμονα πάντα τη μείωση των μεταναστών – θα βασίζεται στη λογική των πόντων, κατά το πρότυπο της Αυστραλίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι που επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα θα πρέπει αφενός να μιλούν Αγγλικά και αφετέρου να έχουν προσφορά για μία ειδικευμένη εργασία από «εγκεκριμένο χρηματοδότη».

Τα κριτήρια αυτά θα τους εξασφαλίσουν εξ αρχής 50 πόντους. Συνολικά όμως οι ξένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν 70 πόντους για να μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα στη βρετανική επικράτεια. Στα έξτρα προσόντα, τα οποία θα ανεβάζουν τη «βαθμολογία», θα περιλαμβάνονται επίσης επιπλέον τίτλοι πιστοποίησης, ο μισθός ο οποίος προσφέρεται, καθώς και η απασχόληση σε τομείς όπου καταγράφονται ελλείψεις.

«Είναι σημαντικό οι εργοδότες να απομακρυνθούν από την εξάρτηση που έχουν στο σύστημα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως εναλλακτική λύση στην επένδυση για τη διατήρηση του προσωπικού, στην παραγωγικότητα και τις ευρύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία και τον αυτοματισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Αντ’ αυτού, σημειώνεται, τα 3,2 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. που έχουν καταθέσει αίτηση να συνεχίσουν να διαμένουν στη Βρετανία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Η κυβέρνηση επισήμανε επίσης ότι έχουν τετραπλασιαστεί οι εποχικοί εργαζόμενοι στη γεωργία (σε 10.000), καθώς επίσης «έχει ρυθμιστεί η κινητικότητα των νέων», γεγονός που επιτρέπει σε 20.000 νέους να έρχονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βάσει των νέων κανόνων μετά το Brexit, στον έλεγχο των συνόρων δεν θα γίνονται επίσης δεκτές ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σε μία προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα επίσης στους πολίτες εκτός Ε.Ε. οι οποίοι ταξιδεύουν με πλαστά δελτία ταυτότητας.  Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί, καθώς και αθλητές να διατηρήσουν κανονικά το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε δρώμενα και παραστάσεις.