Η αυριανή μέρα, η Δευτέρα, είναι κρίσιμη, θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων, δήλωσε την Κυριακή ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως εξήγησε, μέσω του «ΣΚΑΪ», η συζήτηση που έγινε στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα, ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια» επισήμανε.
Νωρίτερα, σήμερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ήταν ξεκάθαρος πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό, ώστε να εξισορροπηθεί οποιοσδήποτε αρνητικός αντίκτυπος των εορτών. Εκτίμησε δε πως στην Ελλάδα η συμμόρφωση του κόσμου ήταν «αρκετά καλή, δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Ο καθηγητής σημείωσε πως κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν (τις άνοιξε-κλείσε δραστηριοτητες). Επισήμανε, ωστόσο, πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.
Π. Γαργαλιάνος: Οι απείθαρχοι-τα «κορωνοπάρτι» το πρόβλημα
Μιλώντας, επίσης, στον «ΣΚΑΪ», ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, δήλωσε πως όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να ανοίξουν με ασφάλεια.
Ο ίδιος σημείωσε πως το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι, τα «κορωνοπάρτι», όπως είπε.
Ο κ. Γαργαλιάνος υπογράμμισε πως τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές της χώρας.
Τόνισε, τέλος, ότι οι δραστηριότητες της χώρας θα επανέρχονται σταδιακά, μία-μία, ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε μία περίπτωση.
Ν. Σύψας: Πολύ δύσκολοι μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος
«Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια» ξεκαθάρισε από την πλευρά του, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας. «Η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό, γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες» είπε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε και τότε θα φορούμε μάσκες. Εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο» εξήγησε, σκοπός είναι, είπε, «να δημιουργήσουμε ένα τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή τον χειμώνα».
Ο κ. Σύψας επισήμανε πως «είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας, τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως» προειδοποίησε. «Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου, αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού» τόνισε.
«Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι, μπορούμε να ανοίξουμε τώρα. Αλλά επιλέγουμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως τα νέα, από σήμερα, μέτρα «δημιουργούν ανάχωμα, είναι μια προληπτική κίνηση, σωστή, κατά τη γνώμη μου έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση».
«Τεράστια ανησυχία για την Αττική»
Κατά τον κ. Σύψα, δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά «θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Υπάρχουν εστίες επικίνδυνες στην Αττική και τεράστια ανησυχία… Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα, δεν μας προειδοποιούν» είπε.
Όπως συμπλήρωσε, «φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Φοβόμαστε τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά, υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».
Ο καθηγητής εξήγησε πως «δεν ξεκινάμε πλέον όπως τον Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ. Ξεκινάμε με γεμάτες ΜΕΘ πάνω από 70 με 80%. Αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας; αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας, γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα lockdown χρειάζονται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» τόνισε.
«Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ έχουμε ήδη επιδημικές εκρήξεις. Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σαν να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες. Δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή, ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία, την κοινωνία, την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα, αλλά με συντριβή» προειδοποίησε, λέγοντας πως «μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική».
Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα και πιθανές εξελίξεις. Η εισήγησή μας θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη η υπουργός Παιδείας μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου.
«Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς» τόνισε ο Νίκος Σύψας.
Μ. Γκάγκα: Κυλούν καλά χωρίς παρενέργειες οι εμβολιασμοί υγειονομικών
Πολύ καλά προχωρά ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου καθημερινά εμβολιάζονται αρκετοί υγειονομικοί «με χαρά και ανακούφιση» δήλωσε στο «Μega» η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Όπως είπε, «το εμβόλιο μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον», ήδη οι εμβολιασμοί των υγειονομικών του «Σωτηρία» «κυλούν καλά χωρίς παρενέργειες». Η κ. Γκάγκα επισήμανε πως μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί αναφυλακτικές αντιδράσεις.
Σχετικά με τις ανησυχίες περί έλλειψης εμβολίων στον κόσμο, υπενθύμισε πως αναμένονται οι εγκρίσεις άλλων δυο εμβολίων, της Moderna και της Astra Zeneca, που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν κανονικά οι εμβολιασμοί.
Η ίδια τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, καθώς, όπως είπε, τα παιδιά δεν κολλούν εύκολα κορωνοϊό, δεν νοσούν και δε μεταδίδουν τη νόσο. Όπως συμπλήρωσε, είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία, όχι μόνο για λόγους μάθησης, αλλά και για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για το click away
Περίπου 8 με 9% αύξηση των κρουσμάτων περιμένει τις επόμενες ημέρες, λόγω του click away ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Τo click away. άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου, και μόνο από αυτό, το επιδημιολογικό αποτύπωμα θα ανέβε εξαιτίας της κινητικότητας είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό».
Πηγές: «ΣΚΑΪ», «Mega»