Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλείται σήμερα το πρωί στην Κύπρο για να συζητηθεί η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως διαμορφώνεται μετά την ανανέωση χθες της παράνομης τουρκικής Navtex και η πορεία των γεωτρήσεων, την ώρα που το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ εκτιμά ότι η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς ηγέτες για τις αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στη σύσκεψή του με τους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι να θέσει ο Πρόεδρος το θέμα στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ πριν από την ανανέωση της Navtex, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ.
Στη σημερινή σύσκεψη θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων για τον εν γένει χειρισμό της κατάστασης, ενώ το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Ντόχερτι.
Η πορεία των γεωτρήσεων
Η επόμενη μέρα της ανανέωσης της τουρκικής Navtex βρίσκει Λευκωσία και εταιρείες, που έχουν άδεια ερευνών αποφασισμένες να συνεχίσουν τις εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση κατά την οποία η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 3 αναβληθεί, η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στις υπόλοιπες προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2018.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις δυο γεωτρήσεις της Exxon, τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και σε μια ακόμη στο τεμάχιο 3 που χρονικά δεν έχει προσδιοριστεί. Ο αμερικανικός κολοσσός, σύμφωνα με την οικονομική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις των Τούρκων, οι δυο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Κύπρο αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου η άφιξη δυο σκαφών της εταιρείας, τα οποία θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές εργασίες στο τεμάχιο 10. Όσον αφορά την ΕΝΙ, μέχρι αργά χθες βράδυ, δεν είχε παρατηρηθεί μετακίνηση του γεωτρύπανου από τη θέση στην οποία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες. Την ίδια ώρα η ιταλική εταιρεία φαίνεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση πως η εξέλιξη στο τεμάχιο 3 δεν επηρεάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα εργασιών εντός της ΑΟΖ.
Εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ, η θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμα του, η περιοχή από την Κύπρο προς τον Λίβανο και την Αίγυπτο μπορεί να περιέχει πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου, και οι χώρες της περιοχής είναι πρόθυμες να αναπτύξουν σχέδια εξαγωγών.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο αναδυόμενος πλούτος «απειλεί επίσης να προκαλέσει συγκρούσεις και ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν ανταλλάξει απειλές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο χώρες διαφωνούν για το πού πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά της ΑΟΖ της κάθε χώρας».
Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις την περασμένη βδομάδα του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη ότι η χώρα είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη», που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τουρκοκυπριακή κινητικότητα
Εξάλλου, Κυπριακό και θέματα ενέργειας θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης, θα γίνει σύσκεψη με συμμετοχή του «πρωθυπουργού» του παράνομου καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουρμάν, στην οποία θα πάρουν και οι πρόεδροι και των άλλων τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης»: Κουντρέτ Οζερσάι, Τζεμάλ Οζγιγίτ, Σερντάρ Ντενκτάς.
Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι «ουδείς έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο ή να εκμηδενίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία, την κοινωνικο-οικονομική δομή των Τουρκοκυπρίων. Ο Έρογλου έκανε λόγο για «προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού “λαού” και της Τουρκίας». Επίσης, ο Έρογλου κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην δώσουν σημασία σε «προπαγάνδα για άρση των εγγυήσεων».
Πηγή: ΑΜΠΕ