Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής

«Εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 και πρόσθεσε ότι δεν έχει κλείσει σήμερα ακόμα.  «Έχετε βάλει τη χώρα σε ένα πολύ επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι, το πού θέλετε να την πάτε το γνωρίζετε μόνο εσείς», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι συνέπειες προκαλούν μαύρες σκέψεις και έχουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Πώς εξηγείτε ότι υπάρχει εκροή 2,5 δισ. ευρώ τις τελευταίες 45 μέρες;» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η καθυστέρηση έχει «τεράστια ζημιά»: «Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, η μείωση της ανεργίας σταμάτησε, τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ είναι απογοητευτικά για τον Ιαναουάριο» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ διερωτήθηκε: «Θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο του 2017 ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο;». 

«Ο πρώτος που θα έπρεπε να ασχολείται με την αξιολόγηση είναι ο υπουργός Οικονομικών σας, ο οποίος χθες βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός είπε: «Μακάρι να επαληθευτούν. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας που είναι μεγαλύτερες από τις δικές σας».

Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι «καθυστερεί και υπονομεύει την πορεία των μεταρρυθμίσεων». «Συμφωνείτε με την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Την θέλετε ή δεν την θέλετε την επένδυση; Φοβάμαι ότι πίσω από το προσωπείο της συμμόρφωσης με τις διαρθρωτικές αλλαγές των μνημονίων, κρύβεται ένας αμετανόητος ιδεολόγος, εχθρός των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. 

Για τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, για τη οποία ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε «τι συζητήθηκε στη μυστική συνάντηση», ο πρόεδρος της Ν.Δ., είπε: «Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με τη Ρότσιλντ. Μυστικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο, πηγαίνει στο Παρίσι, δεν ενημερώνει τους αρμόδιους υπουργούς και το ανακοινώνει αφού έγινε γνωστό. Τι διαπραγματεύεται ο Πρωθυπουργός, χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς; Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε».

Θύμισε ακόμη ότι και ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Τρέχετε συνέχεια στην κ. Μέρκελ στην οποία κάποτε λέγατε “go back”. Τι είπα λοιπόν στην κ. Μέρκελ: “ότι η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, για να το πετύχουμε όμως πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις”. Είπα στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα και μικρότερα πλεονάσματα στα οποία εσείς μας εγκλωβίσατε».

«Επίσης οποιαδήποτε αναφορά στην δραχμή πρέπει να τελειώσει» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «μαζέψει τα στελέχη του γιατί κάθε φορά που κάνουν δηλώσεις για τη δραχμή τα σπρεντς ανεβαίνουν και επιχειρήσεις κλείνουν».

Για το ΔΝΤ ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι «εσείς στείλατε επιστολές που ζητούσατε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα». «Η αλήθεια είναι ότι η καθυστέρηση έχει κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Δεν έχετε μάθει τίποτε και επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη», είπε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης. «Δεν σας εμπόδισε το δικό μας αίτημα για εκλογές να κλείσετε την αξιολόγηση. Ο στόχος σας είναι μασάζ στην κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρετε. Όλα για την εξουσία», παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην πρωτολογία του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε: «Όταν υπολείπεστε 15 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, πρέπει να είστε πιο προσεκτικός, όταν κάνετε υποδείξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η ειρωνεία σας δεν θα σας βγάλει από το αδιέξοδο». 

Aκόμη, δήλωσε ότι δεν πείσθηκε από τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα ότι υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. «Δεν με πείσατε ότι έχετε κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπίσετε την έξαρση της μικρής και μεσαίας βίας που βιώνουν όλοι οι πολίτες σήμερα», σημείωσε. 

Όπως ανέφερε, «οι πολίτες αισθάνονται πολύ περισσότερο απροστάτευτοι και πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι στη μικρή και μεσαία παραβατικότητα από ό,τι αισθάνονταν πριν δυο χρόνια».