Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σε πολιτικό και επικοινωνιακό υπερθέαμα που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τις 16 ώρες συνεχούς ζωντανής σύνδεσης στην τηλεόραση της Βουλής, θα προκαλέσει δεκάδες ζωντανές συνδέσεις στα κανάλια, θα ανανεώνει διαρκώς τις σελίδες των ειδησεογραφικών sites και θα διακόπτει με έκτακτες αναφορές τις μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο τις βραδινές ώρες, μετατρέπεται αύριο -βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού- η συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση Novartis.
Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν να κάνει πίσω η πλειοψηφία και να δεχθεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία αντί δέκα κάλπες στις οποίες θα διεξαχθεί για καθένα πρόσωπο ξεχωριστά η μυστική ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η διερεύνηση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την επιστροφή της έρευνας στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα, πηγές προερχόμενες από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «σήμα» της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη να ερευνήσει ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ τέτοιο αδίκημα δεν υπάρχει στη δικογραφία. Στοχευμένες κυβερνητικές διαρροές, πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, συνδέουν συγκεκριμένα πρόσωπα της αντιπολίτευσης με την υπόθεση Novartis ως αποτέλεσμα των καταθέσεων των μαρτύρων, κάνουν λόγο για «αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν πάταγο» ή για «σεισμό στο πολιτικό σκηνικό και δη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» κλπ.
Δεν αποκλείεται, πάντως, η διαφωνία για τα διαδικαστικά να αποτελέσει το έναυσμα για μία πολιτική σύγκρουση μέχρις εσχάτων που ούτως ή άλλως σχεδιάζεται από τα κομματικά επιτελεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς ξεκάθαρος στόχος σε μία υπόθεση που θα διαρκέσει μήνες, είναι η μάχη των πρώτων εντυπώσεων και η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής αναμένεται να οριστεί ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας -και μέλος της ομάδας των 53- Θοδωρής Δρίτσας.
Στην επιτροπή, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμμετέχουν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Σπύρος Λάππας (είναι επικεφαλής και στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία), Χρήστος Μαντάς, Γιώτα Κοζομπόλη, Βασίλης Τσίρκας κ.α. Εισηγητής θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που -κατά πληροφορίες- συνέταξε και το κείμενο της πρότασης της πλειοψηφίας, ενώ το λόγο θα λάβει τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ( Ξανθός και Πολάκης) όσο και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (Κοντονής και Παπαγγελόπουλος).
Εμπόδια στην καθαρή έξοδο
Σε αυτό το κλίμα και με την ελληνική κοινή γνώμη κολλημένη στις οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστή για το «αίμα» της υπόθεσης Novartis, στην οικονομία και τα εθνικά θέματα -όπου η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια- τα πράγματα προχωρούν.
Το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου και επιστροφής στην εθνική κυριαρχία» που υπονοεί και ελεύθερη διαχείριση των οικονομικών, βρίσκει εμπόδια.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις επικοινωνιακές ανάγκες της αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ανάμεσα σε διθυράμβους για την ελληνική προσαρμογή και θετικές προβλέψεις για ανάπτυξη, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα υπάρξει εποπτεία στην ελληνική οικονομία, για την τήρηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ενώ η απόφαση του Eurogroup να μην εκταμιεύσει τη δόση που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα, λόγω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και Ελληνικού και να παραπέμψει την απόφαση για την επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Μαρτίου, δεν άρεσε καθόλου στην ελληνική κυβέρνηση, κυρίως επειδή διαβάζει τα μηνύματα που στέλνουν οι πιστωτές ως υπενθύμιση ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμα ασθενής, που δεν εξυπηρετεί τα επικοινωνιακά της σχέδια.
«Μέτωπα» με Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία
Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, τις ελληνοαλβανικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνοντας πάντως πως – παρά το ότι διαρρέεται δεξιά και αριστερά – πλήρη γνώση των πραγματικών διαπραγματεύσεων και εξελίξεων έχει μία πολύ μικρή ομάδα στην κυβέρνηση με επικεφαλής τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά. Στο Σκοπιανό, με δεδομένη την πίεση του διεθνούς παράγοντα για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Ιουλίου και αργότερα ένταξη στην ΕΕ, ο φόβος τους είναι να μην εγκλωβιστεί η Αθήνα σε σχέδιο συμφωνίας που δύσκολα θα μπορέσει να περάσει στο εσωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τα πράγματα μεταφέρονται ως «πιο προχωρημένα» από ότι εμφανίζονται, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία και ο πιο έντονος προβληματισμός, αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η αύξηση της επιθετικότητας των Τούρκων θεωρείται δεδομένη αλλά και απρόβλεπτη, σε μία γειτονιά όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει.