Skip to main content

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές συλλόγων, κ.ά. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν συγκεντρωμένα περίπου εκατό άτομα.

Αναλυτικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), της Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και του δικηγόρου Γεωργίου Κόκκα.

Όλοι στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) επικράτησε μερική ένταση, καθώς οι παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των δικηγόρων. Τότε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διέκοψε για 5 λεπτά, λέγοντας ότι θα εκκενωθεί η αίθουσα. Τελικά, ζητήθηκε από τους δικηγόρους των σωματείων οι παριστάμενοι να μην προβαίνουν σε ανάλογες εκδηλώσεις. Μετά το διάλειμμα η δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη και από εκεί και πέρα συνεχίστηκε κανονικά η ακροαματική διαδικασία.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από τη Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα, ενώ τονίστηκε ότι παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα».

Μάλιστα, οι δικηγόροι απευθυνόμενοι στους συμβούλους της Επικρατείας, επισήμαναν ότι είναι στα χέρια τους «η σημαντικότερη υπόθεση της ζωής τους και ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκαταστήσουν τα πράγματα».

Επίσης, ανέφεραν ότι «η καταστροφή που θα επέλθει με την συμφωνία των Πρεσπών είναι ανάλογη με αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής».

Κλείνοντας την αγόρευσή της μια εκ των συνηγόρων είπε ότι «οι Μακεδόνες δεν θα ζήσουν πάλι σκλαβωμένοι» και στο σημείο αυτό άρχισε το παραβρισκόμενο κοινό να χειροκροτεί και η πρόεδρος του ΣτΕ διέκοψε για 5 λεπτά.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.

Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Πηγή: ΑΜΠΕ