Το πλαίσιο, όσο και τα «σφικτά» χρονικά περιθώρια εντός του οποίου κινείται στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές επιχειρεί να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις και κυρίως υψηλές προσδοκίες στην κοινή γνώμη.
Παράλληλα σημειώνει ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη του κόσμου, στις συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας σε όλη τη χώρα και στα υψηλά ποσοστά αποδοχής της τακτικής που κρατά στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης στις πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το βράδυ της Παρασκευής, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν σε όλους τους τόνους ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει.
Χθες ολοκληρώθηκαν και οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες. Στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας θα κατατεθούν δύο κείμενα και θα διαπιστωθούν οι αποκλίσεις των δύο πλευρών. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε ένα έκτακτο Eurogroup όσο πλησιάζουμε στην 28η Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με δήλωσή του στην εφημερίδα Real News, επισημαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους και ξεκαθαρίζει ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για συμφωνία». Ωστόσο η ελληνική πλευρά αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο αυριανό Eurogroup και είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη στο Mega, πως στην σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα η συμφωνία θα κλείσει κατά 99,9%.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών έκανε λόγο για «παράλογες και αντικοινωνικές απαιτήσεις της τρόικας», που «δεν μπορούν πλέον να εκτελούνται by the book (“κατά γράμμα”) από τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ενώ κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ αποκάλυπταν ότι την περασμένη Τετάρτη στο Eurogroup υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του σήμερα στο ΑΠΕ ξεκαθαρίζει πως «Αν οι εταίροι επιμείνουν σε παράταση του Μνημονίου, συμφωνία δεν θα υπάρξει».
Ωστόσο ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφακης, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, δηλώνει «πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες», αλλά φροντίζει να υπενθυμίσει και τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας σε εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και δημοσιονομικούς στόχους.
Με δεδομένο ότι από αύριο και μέχρι την Παρασκευή θα ξεκαθαρίσει και το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι «θα ξεκινήσει και στην πράξη η μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης με αιχμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ