Skip to main content

Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη- Απομακρύνεται ο στόχος της 1ης Δεκεμβρίου

Η αυξημένη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, και ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, οδήγησε στην επίταξη σήμερα δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο ο στόχος για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για ασθενείς με κορωνοϊό

Το ενδεχόμενο της επίταξης των κλινικών στην περιοχή βρισκόταν υπό συζήτηση εδώ και δέκα μέρες, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη ζητώντας από τους κλινικάρχες να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές.

Έπειτα από την άρνησή τους να παραχωρήσουν τις κλίνες, επικαλούμενοι το ζήτημα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης των εργαζομένων, και αφού έληξε χθες βράδυ το τελεσίγραφο που τους είχε δοθεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών από σήμερα και για 15 μέρες. Τα δύο θεραπευτήρια που επιτάσσονται ειναι η Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός Α.Ε και η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, και βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας.

Οκτώ οι κενές ΜΕΘ-Covid στη Θεσσαλονίκη

Πλήρης ασφυξία επικρατεί στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Τρικάλων, ενώ ταυτόχρονα γέμισαν οι ΜΕΘ και στο Σισμανόγλειο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οκτώ κενές ΜΕΘ-Covid, στην Αττική 45 και στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) μόνο 2 κενές.

Επίσης, συνολικά η πληρότητα σε ΜΕΘ διαμορφώνεται στο 82% καθώς σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 1.000 είναι κατειλημμένες και οι 220 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-non Covid είναι σήμερα 569, από τις οποίες οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%). Οι ΜΕΘ- Covidείναι σήμερα 651, από τις οποίες οι 555 είναι κατειλημμένες και οι 96 κενές (ποσοστό 15%).

Μη ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

Η επιδημιολογική κατάσταση της φαίνεται πως δεν επιτρέπει να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το lockdown που προβλέπει λήξη του στο τέλος του Νοέμβρη.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου». Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, υποστήριξε.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η συζήτηση για χρονοδιαγράμματα όταν δίνουμε τη μάχη είναι σε μεγάλο βαθμό άκαιρη. Έχουμε πει πολλές φορές και έχουμε δώσει μία ορατότητα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι ξεκινάμε από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη», εξήγησε.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ επέδωσε την απόφαση για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη στην αυξημένη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός -επαναλαμβάνω- για σταδιακή άρση αυτών των μέτρων. Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορωνοϊό», υποστήριξε.

Lockdown τύπου Κίνας;

Όχι μόνο δεν βλέπει άρση του lockdown ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος αλλά προτείνει και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες, τύπου Κίνας.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», υποστήριξε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αν δεν ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα θα σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες «που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν».

naftemporiki.gr