Skip to main content

Πρεμιέρα για το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

Την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος στα σχολεία, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα κήρυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης από το 44ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά στα Καμίνια. Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, με τον συνολικό αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχουν να αγγίζει στις 150.000.

Θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά. καθώς και περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατομμύρια μερίδες, σε συσκευασίες των 250 ml ανά μαθητή.

«Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα φρούτα και τα λαχανικά ελληνικής παραγωγής. Προϊόντα ποιοτικά, από Έλληνες αγρότες τα οποία έχουν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε:

«Είναι ένα πρόγραμμα που πέραν του προφανούς ότι στοχεύει στην επαφή των παιδιών με τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά και το ελληνικό γάλα, στοχεύει επίσης στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών».

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος της Εθνικής Στρατηγικής με την υλοποίηση του προγράμματος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος από τα παιδιά.

Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 5% των παιδιών που καταναλώνουν 1-2 φρούτα την ημέρα και 4% αύξηση των μαθητών που καταναλώνουν καθημερινά λαχανικά, καθώς και 5% αύξηση των μαθητών που καταναλώνουν γάλα στο πρωινό τους, καθώς και αύξηση των γνώσεων στα παιδιά σχετικά με την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων και των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνει ένα φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνει μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνει και δεύτερη μερίδα. Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνει καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνει καθόλου λαχανικά καθημερινά.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος για την τριετία 2016/2017, 2018/2019 και 2019/2020 (σ.σ. το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε την περίοδο 2017/2018) ανέρχεται σε 16,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. ευρώ είναι ενωσιακή δαπάνη και τα υπόλοιπα ΦΠΑ, το οποίο καλύπτεται από εθνικούς πόρους.

Από τα 14,3 εκατ. ευρώ τα 8,5 εκατ. θα πάνε για την παροχή και μεταφορά οπωροκηπευτικών, 3,7 εκατ. για παροχή γάλακτος, 420.000 ευρώ για μέτρα προβολής, παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος και 1,6 εκατ. ευρώ για συνοδευτικά/εκπαιδευτικά μέτρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ