Skip to main content

Στην Κίνα προσκλήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Κίνα δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κετσιάνγκ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογή του και του εξέφρασε την πρόθεσή του να εργαστεί για την επέκταση και εμβάθυνση των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.  

Για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε η αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου από την Ελλάδα στην Κίνα με σκοπό την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας και ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία εξετάστηκε, επιπλέον, η επέκταση των δραστηριοτήτων κινεζικών επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς.

Τέλος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων στις κινεζικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία τους με ελληνικές εταιρείες. 

Πεκίνο: Άγνοια για τα περί πρότασης οικονομικής βοήθειας

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δηλώνει άγνοια σχετικά με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Χουντή ότι το Πεκίνο προσφέρθηκε να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν το ζήτησε.

«Υπήρξαν προτάσεις, προσφορές θα έλεγα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, πρόσφατα, αμέσως μετά τις εκλογές, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την πλευρά της Κίνας, όσον αφορά το θέμα της βοήθειας, των επενδυτικών δυνατοτήτων» ανέφερε χθες σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ, δήλωσε από την πλευρά της ότι διάβασε τις σχετικές δηλώσεις, αλλά «δεν γνωρίζει» κάτι για το ζήτημα.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την συνεργασία και τις ανταλλαγές σε πολλούς τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη για να προωθήσουμε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διμερών δεσμών» σημείωσε η ίδια κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Ως προς το θέμα που αναφέρατε, δεν γνωρίζω τίποτα», πρόσθεσε.

Σε διευκρινιστικές τους αναφορές σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Χοντής, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαναν πάντως ότι η δήλωση αφορούσε αποκλειστικά στις επενδυτικές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα, στη βάση της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους των δύο χωρών.