Skip to main content

Λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη: Με τραγούδια του ξεκίνησε ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη  στη Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του έφτασε λίγο πριν τις 17:00 στo παρεκκλήσι  του ναού με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να χειροκροτά και να φωνάζει αθάνατος.

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα που συνεχίζεται, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης

 Από νωρίς, πλήθος κόσμου, Έλληνες και ξένοι διαφόρων ηλικιών, είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από τη Μητρόπολη περιμένοντας να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων.

Πότε μόνοι, πότε σε πηγαδάκια, οι μεγαλύτεροι μοιράζονται με συγκίνηση μια ανάμνηση, ένα επεισόδιο ζωής, από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας στα οποία άφησε ανεξίτηλο στίγμα πότε σαν μουσικός πότε σαν πολιτικός ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το λαϊκό προσκύνημα για σήμερα, θα ολοκληρωθεί στις 8.00 το απόγευμα – παρατάθηκε κατά μία ώρα., λόγω της καθυστέρησης που παρουσιάστηκε.  Θα συνεχιστεί αύριο  Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα επίσης, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 1:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.