Skip to main content

Οι τελευταίες κινήσεις πριν το έκτακτο Εurogroup

Η Αθήνα «έριξε» χθες στη «μάχη» με τους «σκληρούς» του Βερολίνου τα «βαριά» της όπλα, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει την πίεση στην πλευρά της Γερμανίας και να αποσπάσει τη συμφωνία-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τους τέσσερις άξονες τους προγράμματος: τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%, την απομείωση του χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων, το επενδυτικό πρόγραμμα και τη διασφάλιση ρευστότητας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην πρόταση που θα μεταφέρει ο κ. Βαρουφάκης στις αποσκευές του θα περιλαμβάνεται η δέσμευση για την εφαρμογή σειράς μέτρων που εκκρεμούν από την προηγούμενη αξιολόγηση, με το ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με το Μαξίμου, να έχουν «σκανάρει» πολλά εξ αυτών, εκτιμώντας ότι μπορούν να «δελεάσουν» την άλλη πλευρά χωρίς κοινωνικό κόστος. Πρόθεση του Μαξίμου είναι όσα μέτρα κόπηκαν να αντικατασταθούν από άλλα «με έντονα αναπτυξιακή και όχι αντικοινωνική διάσταση», επαναφέροντας στο τραπέζι και την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μάλιστα αύριο στις 11:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας χθες τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του τεχνικού σημειώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και για τις επαφές με τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε στο Reuters ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει κάτι δεσμευτικό και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο.

Η αναφορά του κ. Δραγασάκη κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή ήδη υπήρξαν δημοσιεύματα για κρυφή ατζέντα και επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι οι προτάσεις Βαρουφάκη στο αυριανό Eurogroup θα έπρεπε να παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις.   

Σε κάθε περίπτωση οι ενστάσεις του Βερολίνου παραμένουν, ωστόσο στελέχη του Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το γεγονός ότι «κάθε πρωτοβουλία της Αθήνας προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, αυξάνει την πίεση σε διεθνές επίπεδο προς τη Γερμανία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ