Skip to main content

Π. Καμμένος: Αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου για τις προμήθειες ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. 

Η πατρίδα πρέπει να είναι ενωμένη. Όταν διαπραγματεύεσαι σαν έθνος, διαπραγματεύεσαι πολύ διαφορετικά απ’ ότι αν διαπραγματεύεσαι σαν εταίρος κάποιων άλλων εταίρων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε ότι έγγραφο του Εισαγγελέα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναφέρεται σε πάνω από 20 περιπτώσεις παρανομιών στα εξοπλιστικά και όπως τόνισε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

«Θα αποδώσουμε ευθύνες και θα επιδοθούν πρόστιμα για όλες τις παραβιάσεις των εξοπλιστικών συμβάσεων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τέρμα το πάρτι, τέρμα η ασυδοσία, όπου κι αν βρίσκονται. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται θα πληρώσουν εκείνοι που χρησιμοποίησαν το χρήμα του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος ανακοινώνοντας ότι συγκροτήθηκε υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Τους έδωσα εντολή να ελέγξουν πρώτα το Γραφείο μου και έχουν εντολή να ανοίγουν τα συρτάρια των υπουργών για να ψάχνουν τα πάντα. Ήδη από αύριο θα βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός εξήγγειλε την τροποποίηση του νόμου περί προμηθειών. Κατήγγειλε ότι θα έπρεπε να έχουν παραληφθεί από το 2003 20 ελικόπτερα ΜΗ-90, έχουν παραληφθεί 11 και πετάνε μόνο δύο, εκ των οποίων το ένα «έμεινε» πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη. Για τα ελικόπτερα αυτά, συνέχισε, του έφεραν να υπογράψει συμβόλαιο συντήρησης 71 εκατομμυρίων ευρώ και συμβόλαιο καταβολής και συμβόλαιο πληρωμής για τα ελικόπτερα που παραλάβαμε 110 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία σύμβαση, εάν δεν ενεργοποιήσουν από την αρχή τα υλικά τα οποία παραλαμβάνουμε», δεσμεύθηκε ο κ. Καμμένος.

Αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός επεσήμανε πως «δεν ήταν σπουδαίο η άμεση χορήγηση των προβλεπόμενων ημερών εκτός έδρας του νομού Έβρου και των νησιών του Αιγαίου, που αποφασίσαμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου, αλλά είναι μία αναγνώριση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δεσμεύθηκε για «αποκατάσταση όλων των αδικιών» και ανακοίνωσε πως δόθηκε εντολή για να ξεκινήσει η διαδικασία για τη μισθολογική αποκατάσταση των στελεχών που δέχθηκαν μία δριμεία μισθολογική επίθεση τα τελευταία χρόνια και η αποκατάσταση των αδικιών που αφορούν τους αποστράτους, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι δρομολογήθηκε η σύσταση γραφείου του συντονιστικού συμβουλίου των τριών Ενώσεων Αποστράτων εντός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συζητείται δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση της εμπειρίας του εν αποστρατεία προσωπικού.

Ανακοίνωσε ακόμη την θεσμοθέτηση κάρτας προτεραιότητας για τους στρατευσίμους που είναι θύματα της κρίσης (π.χ. στις μεταθέσεις).

Ο υπουργός είπε πως έδωσε εντολή στις μεταθέσεις των νεοσυλλέκτων να έχουν προτεραιότητα ο Έβρος και τα νησιά, ώστε οι μονάδες εκεί να έχουν πληρότητα κοντά στο 90%.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το φαινόμενο να παρουσιάζουν πληρότητα 400% οι μονάδες της Καλαμάτας ή άλλων περιοχών που δεν αποτελούν εθνική προτεραιότητα και να εμφανίζονται ποσοστά επάνδρωσης του 30% στην παραμεθόριο», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγγειλε ακόμη δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ του κοινωνικού συνόλου, την επανασύσταση των παλαιών ΜΟΜΑ, την δημιουργία διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «το πρώτο θέμα είναι η εθνική ασφάλεια, η κατάσταση στη Θράκη, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκεί έχουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα, εκεί έχουμε την προτεραιότητα της οριοθέτησης ΑΟΖ, αλλά και από εκεί μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού και να έχουμε την πλήρη θεώρηση του κυπριακού προβλήματος».