Skip to main content

ΓΓ Δημοσίων Έργων: Σε εξέλιξη η διαδικασία για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών

Τις αιτήσεις των πλημμυροπαθών για αποζημιώσεις εξετάζουν συνεργεία της υπηρεσίας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών που έχουν μεταβεί στους δήμους.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, τις αιτήσεις τις παίρνουν οι δήμοι, δεν είναι όπως στους σεισμούς που οι αιτήσεις πήγαιναν κατευθείαν στην υπηρεσία.

Διευκρίνισε πως έγιναν 1.200 αιτήσεις, προσθέτοντας πως «περιμένουμε περίπου να είμαστε έτοιμοι σε 5- 6 μέρες».

«Μετά, ανάλογα με τον όγκο των αιτήσεων, θα κάνουμε την οριοθέτηση και θα αρχίσει η διαδικασία της αποζημίωσης, η οποία μπορεί να είναι της τάξεως των 60 ευρώ το τετραγωνικό και προσανατολιζόμαστε να είναι 80% αρωγή και 20% δάνειο, δηλαδή ουσιαστικά είναι αρωγή» σημείωσε.

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε πως «μιλάμε καθαρά για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές.

Για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων, το θέμα της αποκατάστασης είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ενώ για τον εξοπλισμό των νοικοκυριών, η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, που ήδη κινείται στην κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, είπε ότι έχει τρία επίπεδα.

«Το ένα επίπεδο είναι η συντήρηση των υπαρχόντων δικτύων. Είναι ένα θέμα, το οποίο αφορά την Περιφέρεια. Το δεύτερο επίπεδο είναι τα αποχετευτικά των δήμων. Είναι, λοιπόν έργα, τα οποία πρέπει να “ωριμάσουν” οι δήμοι και να συνδεθούν με τα μεγάλα αποχετευτικά έργα, τα οποία υπάρχουν ή γίνονται στην Αττική».

Στο τρίτο επίπεδο είναι τα μεγάλα έργα εθνικού επιπέδου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, σήμερα το Υπουργείο Υποδομών εκτελεί ένα τέτοιο έργο μεγάλο που είναι το ρέμα της Εσχατιάς:

«Είναι ουσιαστικά ένας αγωγός 30- 50 μέτρων με ύψος 5 μέτρα που άντεξε. Βέβαια, είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε μέσα στο 2015 και το υπόλοιπο τμήμα, ένα έργο 100 εκατομμυρίων ευρώ, άλλα 6 χιλιόμετρα μέχρι την Πάρνηθα. Ταυτόχρονα, θα είμαστε έτοιμοι το 2015 να δημοπρατήσουμε και άλλα έργα, όπως είναι στο Μαρκόπουλο το ρέμα ή ο ποταμός Ερασίνος, στον Άγιο Γεώργιο στις Αχαρνές και κάποια άλλα έργα, τα οποία είναι εθνικού επιπέδου μεγάλα».

Ερωτηθείς για την αντοχή των αντιπλημμυρικών έργων, είπε ότι εξαρτάται και από την ποσότητα της βροχής.

«Όταν γίνονται κάποια μεγάλα έργα, γίνονται για τη βροχή της εικοσαετίας. Παραδείγματος χάρη, αν έχουμε ποσότητα βροχής, η οποία πέφτει μια φορά στα 50 ή στα 100 χρόνια, όχι δεν είμαστε έτοιμοι» απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται δουλειά και από τις Περιφέρειες -αυτό αφορά σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική- να έχουμε καθαρά ρέματα, να γίνουν κάποια αντιπλημμυρικά συντήρησης και βέβαια οι δήμοι να “κουμπώσουν” στη δυτική Αττική αποχετευτικά δίκτυα ομβρίων προς το ρέμα της Εσχατιάς και προς τον Κηφισό».

Πηγή: ΑΜΠΕ