Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

Στην οδό Τσιμισκή πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της πόλης, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν από πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο κέντρο. Η παρέλαση ξεκίνησε από τη Διαγώνιο και ολοκληρώθηκε στην οδό Ίωνος Δραγούμη. 

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε πως «τιμούμε σήμερα τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την πατρίδα ενάντια στον κατακτητή, ενάντια στον φασισμό». Όπως είπε, «σήμερα, με το ίδιο σθένος, με τόλμη, παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο, για κοινωνική δικαιοσύνη». Η κ. Νοτοπούλου συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στην παρέλαση και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες και όλους. 

Τα συγχαρητήριά του στη νεολαία της Θεσσαλονίκης έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Όπως δήλωσε, η νεολαία της Θεσσαλονίκης που παρέλασε, «τίμησε τη μεγάλη αυτή γιορτή της σημαίας αλλά και της επετείου του “Όχι”, τίμησε όλους αυτούς που πάλεψαν ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό και δίνει πάλι το παρόν της ενάντια στις φασιστικές ιδέες και τις ναζιστικές ιδέες». «Χρέος των μεγαλύτερων, χρέος δικό μας είναι να εξασφαλίσουμε ό,τι καλύτερο για τη νεολαία και να κάνουμε όλα εκείνα τα βήματα ώστε και οι νέοι μας που είναι έξω να γυρίσουν πίσω» προσέθεσε. 

Εξαιρετική χαρακτήρισε την παρέλαση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε όλοι περήφανοι για τα παιδιά μας για τα οποία, όμως, θέλουμε το καλύτερο, θέλουμε σύγχρονα σχολεία χωρίς διπλοβάρδιες, σύγχρονα ανοιχτά στην έρευνα πανεπιστήμια, χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς ναρκωτικά, θέλουμε θέσεις εργασίας για να μένουν οι νέοι Έλληνες εδώ στην Ελλάδα και να δημιουργούν». Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, η Περιφέρεια βάζει τα δυνατά της για να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες στα σχολεία και στα πανεπιστήμια αλλά και για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες «για να μπορέσει η νέα γενιά να μείνει εδώ, να μη φύγει στο εξωτερικό και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα». 

«Το “Όχι” του ‘40 ήταν ένα “όχι” απέναντι στην ισοπέδωση της αξιοπρέπειας και ενός υγιούς πατριωτισμού. Έλληνες ήταν τότε, Έλληνες είναι και τώρα. Ξανά το “όχι” επιβάλλεται, λόγω των συνθηκών, έτσι ώστε την αυριανή μέρα όλα όσα έχουν πει οι πολιτικοί να γίνουν πράξη και τα παιδιά μας να μείνουν εδώ» είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε ότι «η μαθητιώσα νεολαία συμβάλλει στον εορτασμό των εθνικών μας επετείων και μας θυμίζει το χρέος, το χρέος μας ποια Ελλάδα θα τους παραδώσουμε. Είναι βαριά η ευθύνη στις πλάτες μας για να γυρίσουμε σελίδα για να μπορέσει στην Ελλάδα να ξαναλάμψει και πάλι ο ήλιος». Για τους νέους και τις νέες της χώρας μίλησε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, λέγοντας ότι αποτελούν την ελπίδα του έθνους. «Χρέος δικό μας είναι να τους δώσουμε τη δύναμη, τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητας για μια νέα ισχυρή Ελλάδα, κοινωνικά οικονομικά και εθνικά» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του Ποταμιού, η Γιάννα Παναγοπούλου, δήλωσε: «Το χρέος και η πρόκληση για την πολιτική τάξη είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μείνουν τα παιδιά μας στη χώρα μας, να ζουν, να δημιουργούν και να εργάζονται εδώ. Πιο πολύ έχουν αυτό ανάγκη από το χειροκρότημά μας στις παρελάσεις. Πρέπει όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να γυρίσουμε την πλάτη στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό που δηλητηριάζει τους πολίτες και κρατά τη χώρα καθηλωμένη στην οπισθοδρόμηση». 

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, επισήμανε ότι «σήμερα γιορτάζουμε μετρώντας το κόστος που πλήρωσαν οι πρόγονοί μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι» και τόνισε ότι «χρέος του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι να δείξει το δρόμο προς την εθνική μας ανεξαρτησία». 

Πηγή: ΑΜΠΕ