Skip to main content

Κορωνοϊός: Η επιθετική έξαρση του ιού καλλιεργεί ανησυχίες για επιπλέον μέτρα

Την ανάγκη για επιπλέον μέτρα αναδεικνύει η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Μετά το χθεσινό σοκ των 865 νέων κρουσμάτων και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για πέντε ελληνικές περιφέρεις, δεν αποκλείονται πλέον  αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, εφόσον δεν βελτιωθεί η  κατάσταση μέσα στις επόμενες μέρες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την έξαρση της πανδημίας, έχει καλλιεργηθεί η ανησυχία ότι νέα μέτρα βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 865 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 810 ήταν εγχώρια και τα 55 εισαγόμενα. Η ΠΕ Αττικής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με 331 κρούσματα, το ίδιο και η Θεσσαλονίκη με 181. Ακολούθησαν τα Ιωάννινα με 32, ηΚοζάνη με 27, η Λάρισα με 23, οι Σέρρες με 19, η Εύβοια με 13, η Αιτωλοακαρνανία με 12, Αχαΐα και Βοιωτία από 10, η Καστοριά και η Πέλλα από 9, η Καβάλα με 8, Πιερία με 7, Ηράκλειο, Λέσβος και Νάξος από 6, το Κιλκίς με 5, Έβρος, Μεσσηνία, Ροδόπη και Τρίκαλα από 4, Αργολίδα, Ηλεία, Ημαθία, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική από 3, Κέρκυρα, Κόρινθος, Λακωνία, Ρέθυμνο, Ρόδος και Φθιώτιδα από 2, Θήρα, Κάλυμνος, Κέα-Κύθνος, Κως, Λευκάδα, Πρέβεζα, Τήνος, Φλώρινα και Χίος από 1. Επιπλέον, 41 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον στις 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Στις ΜΕΘ ο αριθμός εξακολουθεί να είναι υψηλός με 86 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη. Άλλοι 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Τέλος, είχαμε ακόμα 6 απώλειες συνανθρώπων μας και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 201 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τη νέα εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,  επανέλαβε πως για να αναστραφεί το κλίμα απαιτείται ευλαβική τήρηση των μέτρων «είτε τα πιστεύουμε είτε όχι». «Τήρηση μέτρων με συνέπεια, διάρκεια και καθολικά», εξήγησε για να τονίσει πως διαφορετικά θα ζήσουμε το δράμα που γλιτώσαμε την άνοιξη.

Δυσοίωνες προβλέψεις μοιράστηκε από την πλευρά του ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ενδέχεται μέσα στις επόμενες 5-7 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων να διπλασιαστεί και τα κρούσματα να ακολουθήσουν επιθετική αύξηση. 

«Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά. Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες. Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τεστ, οπότε υπάρχει και μια τέτοια συσχέτιση«, δήλωσε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ως θετική εξέλιξη το γεγονός πως δεν παρατηρείται αύξηση στις διασωληνώσεις. 

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το κατά πόσο αποδίδουν τα νέα μέτρα θα χρειαστεί χρόνος για να κριθεί, εξηγώντας πως χρειάζονται τρεις εβδομάδας για να φανεί η σταθεροποίηση και λίγο παραπάνω για να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση.

Χθες, έπειτα από την ανακοίνωση των ημερήσιων κρουσμάτων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι η Καστοριά ανεβαίνει στο επίπεδο 4, αυξημένου κινδύνου ενώ στο επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης, παραμένουν τα Γιάννενα, όπου η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο. Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης όμως μπαίνουν και οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς οι επιδημιολογικοί δείκτες σε αυτές τις περιοχές οδήγησαν στην αναθεώρηση της κατάστασής τους, ενώ τόνισε ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο η οποία παρακολουθείται με επιμέλεια.  

«Μας προβληματίζει, γιατί πέρα από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τα κρούσματα αυτά συσχετίζονται με clusters τα οποία παρουσιάζουν υψηλούς επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, είναι δηλαδή εστίες υπερμετάδοσης. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr