Skip to main content

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το «κοινωνικό μέρισμα»

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από τη Χρυσή Αυγή.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Της ψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε η πολιτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη πολιτεία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως «πήρε πολλά από τη μία τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη». «Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε όταν τα πλεονάσματα είναι μεγαλύτερα από όσο είχατε συμφωνήσει», υπογράμμισε.

Όπως είπε, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται μεταξύ άλλων σε ανελέητη φορολογική επιδρομή, διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών, καθυστέρηση απονομής συντάξεων. «Αντί να πανηγυρίζετε για τα λίγα που δίνετε, να ζητήσετε συγγνώμη για τα πολλά που πήρατε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, επεσήμανε: «20 νεκροί και ούτε μία παραίτηση. Η αρμόδια περιφερειάρχης προσφεύγει στη δικαιοσύνη, μάλλον κατά του εαυτού της». Καταλόγισε, δε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έφυγε για τη Σουηδία και στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ότι «δεν έκρινε σκόπιμο να γυρίσει από την Αμερική». «Δεν είστε μόνο ανίκανοι, είστε και ανάλγητοι», πρόσθεσε.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε ότι «το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει, για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους».

Εξαπολύοντας βέλη στη Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Θέλετε να ξεχάσει ο λαός ότι πήρατε μέτρα με 30 δισ. φόρους, εσείς που ξιφουλκείτε εναντίον της υπερβολικής φορολόγησης;». «Γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση ή μείωση της ανεργίας;», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Εκεί που εσείς αποτύχατε, προς θλίψη σας, εμείς πετυχαίνουμε».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των πλημμυρών στη Δυτική Αττική, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού ήσασταν;» τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για παθογένειες δεκαετιών. «Πού ήταν η αντιπολίτευση τα χρόνια που χτιζόταν η Αττική, όταν οι δήμαρχοι έκαναν τα ρουσφέτια;», συνέχισε, ενώ τόνισε ότι υλοποιούνται περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2013.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις για τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:

  • Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
  • Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
  • Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
  • Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
  • Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
  • Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.

Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ