του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με τα 19 άρθρα για τα προαπαιτούμενα να βρίσκονται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Μαξίμου και αρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν να επιλύσουν ζέοντα προβλήματα της καθημερινότητας όπως τα κενά στα σχολεία και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Χθες το ΥΠΟΙΚ με αναλυτική του εγκύκλιο περιέγραψε τις αλλαγές που επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, προανήγγειλε την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για την φορολόγηση των ενοικίων και των διατάξεων για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα για να καλύψει το κενό που θα αφήσει πίσω της η απόσυρση του μέτρου (περί τα 200 εκατ.).
Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως «το ότι σταματά η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων δεν σημαίνει ότι φορολογούνται» και διευκρίνισε ότι η τήρηση της συμφωνίας «δεν είναι διαδικασία take or leave it».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών της κυβέρνησης με τους δανειστές λίγο πριν τη συμφωνία, μιλώντας κι αυτός στις Επιτροπές, σημείωσε ότι η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή «επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας βραχυχρόνια και σε βάθος τριετίας και απομακρύνει, εξαλείφει το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα».
Στο μεταξύ χθες η Αθήνα ανέβασε τους τόνους απέναντι στην καγκελαρία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ειδικά για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ υπενθυμίζει «στους φίλους και εταίρους μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», όπως γράφει χαρακτηριστικά, «ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας “συντεταγμένης” ευρωπαϊκής δράσης σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Και συνεχίζει: «Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων. Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».
Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του κ. Κούτρα πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, Διυπουργική Σύσκεψη με θέμα την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, που ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και τη θέση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα.