Skip to main content

Ασκήσεις ψυχραιμίας από το Μαξίμου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Τη στιγμή που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «θίασο» και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο «κακοπαιγμένη παράσταση», το Μαξίμου συστήνει ψυχραιμία και πραγματοποιεί μία εντελώς διαφορετική, από την επικρατούσα, ανάγνωση της κρίσης που ξέσπασε στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η ένταση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ήταν ευεργετική για την κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσει εκτονωτικά και θα δώσει επιπλέον χρόνο στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Σε συνδυασμό, όπως εκτιμούν, με το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Μάρτιο – με βάση τα χρονοδιαγράμματα των σεναρίων που «τρέχουν» στη γειτονική χώρα, με ή χωρίς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών – στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην κεντρική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο που προηγήθηκαν, εκδηλώθηκαν οι διαφορετικές θέσεις, ανέβηκαν οι τόνοι και τώρα θα ακολουθήσει μία περίοδος ηρεμίας στην κυβέρνηση, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και το μεγάλο κόμμα της συγκυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά την έκκληση Τσίπρα στους υπουργούς των ΑΝΕΛ να δεσμευτούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν επρόκειτο περί έκκλησης, αλλά για «καθαρές κουβέντες» ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που αποτελούν προϋπόθεση ειλικρινούς συνεργασίας. 

Ας σημειωθεί, ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζουν και έρχονται πιο κοντά στην πρόβλεψη του κ. Καμμένου ότι είναι πολλές οι πιθανότητες η Συμφωνία των Πρεσπών να «πεθάνει» πολιτικά στα Σκόπια, πριν έρθει στην Ελλάδα.

Αυτά, σε ό,τι αφορά την ανάγνωση του Μαξίμου και την προσπάθειά του να ελέγξει τους συσχετισμούς και τις εξελίξεις, διότι στο παρασκήνιο υπάρχει μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι δυσαρεστημένος με τη στάση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, αλλά και άλλων στελεχών που απρόσμενα έσπευσαν να στηρίξουν τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Καμμένο, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς, όπως έδειξε και το προηγούμενο διάστημα, δεν είναι από τα στελέχη που δημοσιοποιούν στα ΜΜΕ τη δυσαρέσκειά του ή τις κινήσεις που προετοιμάζεται να κάνει και προτιμά να τοποθετείται θεσμικά, στα όργανα, όπως έκανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας το χρόνο να περάσει. Τώρα εκτιμάται ως απρόβλεπτη η αντίδρασή του, πολλώ δε μάλλον όταν κύκλοι του ΥΕΘΑ αφήνουν να διαρρεύσει από χθες, για το ταξίδι του κ. Καμμένου στη Μόσχα στις 29 Οκτωβρίου, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα είναι ευπρόσδεκτος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών είναι ανεπιθύμητος. Σημειώνεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ενώ για λόγους που δεν έχουν ως τώρα διευκρινιστεί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα δύο οι ΑΝΕΛ

Η χθεσινή ημέρα όμως, ήταν σημαντική και για τους ΑΝΕΛ, καθώς επισημοποιήθηκε ο διχασμός στο εσωτερικό τους σε σχέση με το Σκοπιανό. Ναι μεν ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε χθες ότι δεν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση, επιμένοντας ωστόσο ότι θα αποχωρήσουν αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αλλά δύο σημαντικά του στελέχη, η υπουργός Τουρισμός Έλενα Κουντουρά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παπαχριστόπουλος «έσπασαν» την κομματική γραμμή. Η κ. Κουντουρά δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και ο κ. Παπαχριστόπουλος δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα καταψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα στον κ. Καμμένο. Η στάση τους ήδη έχει αναζωπυρώσει τα σενάρια για μελλοντική τους ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνεται πως και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ που είναι εκείνος που θα πάρει την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου, αν την παραδώσει, έχει ταχθεί επίσης υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγγελόπουλου περί «συλλήψεων που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους». Η πρώτη ανάγνωση κάποιων στελεχών είναι ότι η δήλωση αυτή αποτελεί αποδοκιμασία των συλλήψεων των στελεχών της Χρυσής Αυγής, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Αν επιβεβαιωθεί, θα υπάρξουν αντιδράσεις.