Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Ιστορικό επίτευγμα η επικείμενη εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας στην Κίνα

Ιστορικό επίτευγμα, χαρακρήρισε ο  Γ. Κατρούγκαλος την επικείμενη εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας στην Κίνα, 10 χρόνια πριν από το σχετικό παγκόσμιο στόχο του ΟΗΕ. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, σε διεθνές συνέδριο για την εξάλειψη της φτώχειας που οργανώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας με τη συμμετοχή ηγετών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων από περισσότερες από 100 χώρες.

Από 770,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια τη δεκαετία του 1970, στο τέλος του 2019 υπήρχαν μόνο 5,51 εκατομμύρια στη χώρα, σημειώνει. Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της παγκόσμιας μείωσης της φτώχειας. Δυστυχώς όμως άλλες περιοχές ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στον παγκόσμιο στόχο. Περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθούν να ζουν σε ακραία φτώχεια, συμπληρώνει ο κ. Κατρούγκαλος. 

Μάλιστα επισήμανε ότι, λόγω του κορωνοϊού, για πρώτη φορά σε τριάντα χρόνια η φτώχεια αυξάνεται. Πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φτώχεια έως και κατά μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, ή το 8% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού .Η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να είναι οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, με επιπλέον 32 εκατομμύρια και 26 εκατομμύρια νέους φτωχούς, αντίστοιχα. Ακόμη και στην πλούσια Δύση, ένα στα πέντε παιδιά ζει σε ακραία φτώχεια.

Είναι σημαντικό ότι  η φτώχεια δεν απειλεί μόνον τους ανέργους. Στην πραγματικότητα, το 8% των απασχολούμενων εργαζομένων και των οικογενειών τους παγκοσμίως ζούσαν σε ακραία φτώχεια το 2018. Και αυτό συμβαίνει γιατί ενώ οι δυτικές χώρες παράγουν σήμερα περισσότερο πλούτο από ποτέ, το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού. 

Συνεπώς, κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος σε σχετική τοποθέτηση του Προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, «η έξοδος από την ακραία φτώχεια δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά αφετηρία μιας νέας ζωής και μιας νέας επιδίωξης», για μια αξιοπρεπή ζωή με λιγότερες ανισότητες και μια πιο δίκαιη διεθνή έννομη τάξη. 

naftemporiki.gr