Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Μετά το deal για Brexit, Τουρκία και ενταξιακά στην ατζέντα

Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

H συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα το μεσημέρι για ένα συντεταγμένο Βrexit, επιτρέπει στους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν αργά το απόγευμα με πολύ λιγότερη πίεση τα επόμενα βήματα μέχρι την έξοδο, και κυρίως να εξετάσουν τα άλλα σημαντικά ζητήματα της διήμερης συνόδου κορυφής, όπως η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και οι σχέσεις με την Τουρκία.

Σε σχέση με το Βrexit, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλέον να συζητήσουν σήμερα επί της ουσίας, δεδομένου ότι υπάρχει η συμφωνία, απλώς αναμένεται να την επικυρώσουν και να ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα.

Αναφορικά με τη διαδικασία, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προλάβει να επικυρώσει τη συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, που σημαίνει ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να γίνει κανονικά την 1η Νοεμβρίου, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Για το θέμα της επικύρωσης από το βρετανικό κοινοβούλιο και για το κατά πόσο θα επικυρωθεί η συμφωνία από τους βουλευτές, ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως είναι σε θέση να περάσει τη συμφωνία από τη βουλή της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Νοεμβρίου, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2020, η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, να επεκταθεί ένα ή και δύο έτη, όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνονται χωρίς δασμούς, ενώ τα προϊόντα θα κυκλοφορούν ελεύθερα.

Σχετικά με τα άλλα σημαντικά θέματα της συνόδου, για τη διεύρυνση, η Γαλλία δεν έχει αλλάξει θέση από την Τρίτη που «μπλοκάρισε» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στο αποψινό δείπνο ων ηγετών και με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα γίνει πολιτική συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων την προηγούμενη αλλαγή της κοινοτικής μεθοδολογίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Παρίσι θέλει αφενός αυστηρότερο προενταξιακό έλεγχο των υποψήφιων χωρών και αφετέρου να προβλέπεται η δυνατότητα αποπομπής της υποψήφιας χώρας εάν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει σε σχέση με την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο. Υπό την προϋπόθεση αυτής της αναθεώρησης της μεθοδολογίας η Γαλλία θα μπορούσε να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Βόρεια Μακεδονία και ίσως με την Αλβανία εντός του 2020.

Για την Τουρκία, όπου υπάρχει διάχυτη δυσφορία των Ευρωπαίων έναντι της Άγκυρας, οι ηγέτες της ΕΕ  αναμένεται σήμερα να επαναλάβουν τη δήλωση των υπουργών εξωτερικών με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Θα χαιρετίσουν επίσης την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών να επιβληθούν κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν να προσδιορίσει τις κυρώσεις, ενώ θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλει στοχευμένα μέτρα εναντίον υποψήφια για ένταξη χώρας, όπως είναι η Τουρκία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και θα ζητήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων.

Αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν μια πολύ σημαντική συζήτηση για τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού της επταετίας 2021-2017, όπου αναμένεται να ζητήσουν από τους αρμόδιους υπουργούς στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του έτους.