Skip to main content

Η ανάγκη για σταθερότητα επί τάπητος στις συναντήσεις Αλ. Τσίπρα στη Ν. Υόρκη

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Χρέος, πολιτική και οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη είναι οι τρεις στόχοι τους οποίους φιλοδοξούν να υπηρετήσουν η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Αλέξης Τσίπρας αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Για την ελληνική αντιπροσωπεία μάλιστα, το ταξίδι στις ΗΠΑ είναι μια ευκαιρία για πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης πολιτικής που θέλει να ακολουθεί η κυβέρνηση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Κλίντον χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μιλήσει για το χρέος και την ανάγκη απομείωσής του με όσους περισσότερους μπορεί, ώστε να υπάρχει μία ανταπόκριση έως συμβολή στη μεγάλη συζήτηση που θέλει να γίνει γι’ αυτό.

Αναφερόμενη στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα είπε ότι έχουμε μπροστά μας μια «καθαρή» τετραετία ενώ για την πολυπόθητη οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη στη χώρα αναφέρθηκε σε «ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα» και στην ελαχιστοποίηση του κόστους από τα δυσάρεστα μέτρα του μνημονίου.

Για τη συζήτηση που έγινε στο Ίδρυμα Κλίντον, είπε πως κι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μία ώθηση στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Ειδικότερα για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα, που συνεχίζονται σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, είπε πως «ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης».

Η Αθήνα, σύμφωνα με τον κ. Καλπαδάκη, θέλει να συνεχίσει να είναι ένας «πυλώνας σταθερότητας» στην ασταθή περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και με αυτήν ακριβώς τη λογική ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ξένους ηγέτες.

Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός, έχοντας στο πλάι του τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, θα παρευρεθεί στη δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη προς τιμή των ξένων ηγετών που συμμετέχουν στην Γ.Σ. του ΟΗΕ.