Skip to main content

Προανακριτική: Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλοί τόνοι στη Ν.Δ.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Χωρίς την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη -ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο σε επίσημη επίσκεψη και επιστρέφει το βράδυ, σύμφωνα με το πρόγραμμά του- και με τους υπουργούς να κάθονται στα βουλευτικά και όχι στα υπουργικά έδρανα η Ν.Δ. Με τον κ. Τσίπρα βασικό ομιλητή, επικεφαλής και σε κλίμα έντονων καταγγελιών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή θα είναι η εικόνα το απόγευμα στη Βουλή που θα συζητήσει την πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία κοντά στα μεσάνυχτα θα καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία, την οποία μπορεί να προλάβει ο πρωθυπουργός.

Από την κυβέρνηση λένε ότι η επιλογή να καθίσουν οι υπουργοί στα βουλευτικά έδρανα είναι για να δείξουν ότι η διαδικασία αυτή είναι της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Άγνωστο αν το μήνυμα περνά στην κοινή γνώμη. Θάνος Πλεύρης και Σπήλιος Λιβανός θα σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης.

Στην πλευρά της πλειοψηφίας επικρατούν χαμηλοί τόνοι και διατυπώνεται το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ καλούσε τον κ. Μητσοτάκη να την αποφασίσει.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση διευκρινίστηκε χθες ότι επικεφαλής της υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου θα τεθεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φαίνεται να έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, αλλά το κρατούσαν μυστικό, για να υπάρξει σασπένς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και θα προσφέρει πλήρη και αδιαμφισβήτητη πολιτική κάλυψη στον κ. Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Τσίπρας αλλά και οι άλλοι ομιλητές εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνουν στα περί «ανύπαρκτου σκανδάλου» και «επινόησης από την πλευρά της Ν.Δ. για να αποφύγει τη συζήτηση για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis».

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των κ. Αγγελή, Ράικου, Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα και όσων έχουν περάσει τα γραφεία της Εισαγγελίας για τον κ. Παπαγγελόπουλο, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποστηρίξει ότι καμία δεν δίνει στοιχεία για την τέλεση εγκλημάτων από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Είναι επίσης βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι θα βρεθεί στο βήμα της Βουλής και θα εξαπολύσει εφ΄ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, αυτό άλλωστε θα τον βοηθήσει ώστε η συζήτηση να μην περιοριστεί στο περιεχόμενο της πρότασης για σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.  

Συζητείται ότι άτυπα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί να επαναληφθεί η εικόνα της περασμένης εβδομάδας με τους τέσσερις βουλευτές (Ν. Φίλης, Σ. Παπαδόπουλος, Κ. Ζουράρις και Θ. Παπαχριστόπουλος) που δεν ακολούθησαν τη γραμμή του «παρών» για την οποία είχε δοθεί εντολή στην ψηφοφορία για τις συμβάσεις που αφορούσαν την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Η κίνηση θεωρήθηκε επιβεβλημένη, ειδικά μετά τις νέες αποκαλύψεις και τις νέες καταγγελίες, αυτή τη φορά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τον κ. Παπαγγελόπουλο, για παρεμβάσεις στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ώστε να αποζημιωθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi.

Ο κ. Τσίπρας με την απόφασή του να είναι ο βασικός ομιλητής, διαμηνύει ότι οποιαδήποτε ψήφος εκτός γραμμής δεν θα εκληφθεί ως ψήφος κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά ως ψήφος κατά του ιδίου και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει και πολλούς… εχθρούς στην προηγούμενη κυβέρνηση, στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα, όπως γνωρίζει επίσης ότι πολλοί δεν κρύβουν ότι φοβούνται τι θα προκύψει από αυτήν την προανακριτική, καθώς δεν γνώριζαν και δεν γνωρίζουν τη δράση και τα όρια στα οποία κινούνταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και σε ποια «γήπεδα».

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν και σε διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Όπως εξηγούν, είτε επειδή κάποιοι δεν θα θέλουν να στείλουν στην προανακριτική επιτροπή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, είτε επειδή θα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη επειδή δεν συμπεριέλαβε στην πρόταση και τον κ. Τσίπρα. Όπως περιμένουν και τη στάση των άλλων κομμάτων για να δουν αν θα μπορούν να υποστηρίξουν το βράδυ ότι η Ν.Δ συνεχίζει μόνη της αυτήν την έρευνα ή όχι, αλλά και σε τι κλίμα θα διεξάγεται η έρευνα της επιτροπής, καθώς το έργο της αναμένεται να τραβήξει εις μάκρος και να αποτελέσει το φόντο των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα.