Τα κριτήρια που έχει θέσει το ΚΚΕ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων θυμίζει ο Περισσός, με αφορμή τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ παραπέμπει στη σχετική τοποθέτηση που είχε κάνει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.
«Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις» είχε αναφέρει τότε ο κ. Κουτσούμπας.
Είχε υπογραμμίσει ωστόσο ότι «για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια – περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:
- Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.
- Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
- Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».