Skip to main content

Τα αιτήματα του Ερντογάν στη Γαλλία και η Ανατ. Μεσόγειος

Διαταράσσονται οι ισορροπίες στην σταθερά τεταμένη σχέση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών έθεσε στο τραπέζι μια σχέση δοσοληψίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον επικριτή του και υπέρμαχο των ελληνικών θέσεων να άρει την ένσταση της Γαλλίας για την συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP/T.  Ο Μακρόν από την άλλη φέρεται να του ζήτησε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες Ερντογάν και Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία η οποία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τους, κινήθηκε γύρω από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει Άγκυρα και Παρίσι αναφορικά με την ένταση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Ο Γάλλος πρόεδρος «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις», ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

Από την πλευρά της η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο έφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Χαρακτηρίζοντας «μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση» τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

Στη Γενική Συνέλευση πέρυσι, είχα επισημάνει την πρόθεσή μου να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Πρόεδρο Ερντογάν. Μίλησα ακόμη και για την προθυμία μου να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη. Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα. Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός απεύθυνε πρόσκληση στηνΆγκυρα για διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παραπομπή των ελληνοτουρκικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μη μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αναμένεται την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή εδώ και δεκαετίες.

naftemporiki.gr