Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Ρεαλιστικότερους στόχους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στον «καφέ κάδο» για τα οργανικά απόβλητα και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις τα 230 εκατ. ευρώ από τα 940 εκατ. που είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων, όταν την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν χρηματοδοτούνται τέτοια έργα, υπάρχουν ακόμα 53 παράνομες χωματερές που λειτουργούν με αποτέλεσμα η χώρα να επιβαρύνεται με πρόστιμα που φτάνουν τα 5,2 εκατ. ευρώ/χρόνο (από αυτές οι 22 στα νησιά και 21 σε Πελοπόννησο).
Ευρωπαϊκοί ουραγοί
Βάσει των σχετικών στοιχείων, στην ανακύκλωση είμαστε στην 24η θέση στην Ε.Ε.-27 με 18,9% και δεύτεροι στην ταφή απορριμμάτων με 80%. Με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία το ΥΠΕΝ χαρακτήρισε τον υφιστάμενο στόχο για ταφή απορριμμάτων σε ποσοστό 26% μέχρι το 2020 μη ρεαλιστικό, όταν την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαχείριση και σχεδιασμός για τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα (πλαστικά από φυτοφάρμακα και θερμοκήπια), έχουμε ανεπαρκείς δομές για τα βιομηχανικά απόβλητα και δεν υφίσταται ουσιαστική διαχείριση για τα λύματα και τα απόβλητα εκσκαφών κα κατεδαφίσεων.
«Δεν θέλουμε να λέμε παραμύθια, αλλά να έχουμε ρεαλιστικό σχεδιασμό. Έπειτα από τόσα χρόνια ιδεοληψιών και αποτυχιών πρέπει να συνδεθούμε με την κοινή λογική» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτημα γιατί δίνεται έμφαση στον «καφέ κάδο» και όχι στα τέσσερα χωριστά ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί και μέταλλο) όπως επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία, διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει κάτι στη νομοθεσία, η οποία ήδη το προβλέπει. Το χαρακτήρισε ωστόσο «ρεαλιστικά ανέφικτο», τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί «όπου είναι εφικτό», προσθέτοντας πως σήμερα σε ελάχιστες περιοχές υπάρχει «καφέ κάδος» και σε λιγότερο από τις μισές μπλε.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ σχεδιάζει την επικαιροποίηση και επέκταση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), συνακόλουθα και την επικαιροποίηση Περιφερειακών ΕΣΔΑ, με ορθολογικοποίηση και έμφαση κυρίως σε τρία ρεύματα:
- Μπλε κάδοι (π.χ. συσκευασίες και ανακύκλωση).
- Καφέ κάδοι (π.χ. οργανικά απόβλητα, όπως φαγητά).
- Πράσινοι κάδοι (υπόλοιπα απόβλητα).
Στο πλαίσιο αυτό ο στόχος αναπροσαρμόζεται και έχει ως εξής: Το 2027 – 2029 να έχουμε πάει στο 50% ανάκτηση στην πηγή, 30% ανάκτηση ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων) και 20% ταφή (από 80% σήμερα).
Για τους καφέ κάδους ειδικότερα ο στόχος είναι να τοποθετηθούν σε όλη την Ελλάδα την επόμενη 4ετία.
Ανάμεσα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πρωτίστως η Αττική, η οποία παράγει τα περισσότερα απόβλητα και χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, «βραδυφλεγής βόμβα». Ο ΧΥΤΑ Φυλής αντέχει για έναν χρόνο ακόμα και δεν έχουν γίνει οι χωροθετήσεις για τις αναγκαίες ΜΕΑ. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στην Κέρκυρα, στην Αχαΐα/Πάτρα, στο Αίγιο, στη Σαντορίνη και τη Λευκάδα.