Αντιδράσεις πυροδότησε το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, το οποίο παραδόθηκε χθες στον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, και δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι», σχολίασε, αναφερόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες».
Σε ανάλογη κοινή δήλωσή τους για το θέμα, η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποστηρίζουν ότι «χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:
• Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.
• Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.
• Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.
Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”».
Όπως σημειώνουν η κ. Κεραμέως και ο κ. Χαρακόπουλος, «είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.
Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά, αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγουν οι δύο τομεάρχες.
Με τη σειρά του, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για πόρισμα-«παρωδία», ενώ και η ΟΝΝΕΔ το χαρακτηρίζει ως «φαιδρό και προσβλητικό», σημειώνοντας ότι «επιστρέφεται ως απαράδεκτο». Σε σημερινή, νέα τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, απαντώντας στην προτροπή του κ. Παρασκευόπουλου η ΟΝΝΕΔ να μελετήσει τα στοιχεία του πορίσματος, θέτει «υπόψη του ορισμένα από αυτά που βρήκαμε με μια σύντομη αναζήτηση: Ο εστιάτορας στην Ύδρα, ο ηλικιωμένος που τον λήστεψαν στην Κυψέλη, η ηλικιωμένη που την έκαψαν μέσα στο σπίτι της, η 18χρονη Γερμανίδα που βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Και αφού παραθέσαμε αυτά τα στοιχεία, θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε ευθέως: Οι δράστες αυτών των πράξεων είναι ευεργετημένοι από τον νόμο του ναι ή όχι;
Αντί να θλίβεται με εμάς ο κύριος υπουργός, ας αναλογιστεί τη θλίψη των θυμάτων του νόμου του και των οικογενειών τους. Αντί να θλίβεται με εμάς ο κύριος καθηγητής, ας προβληματιστεί αν αυτή η παρωδία πορίσματος θα στεκόταν ως εργασία πρωτοετούς φοιτητή στο μάθημά του. Τέλος, αντί να θλίβεται με εμάς ο κύριος Παρασκευόπουλος, ας ντραπεί, έστω και τώρα, για εκείνους που επέλεξε να υπηρετήσει, σε βάρος της επιστήμης του, της κοινής λογικής και της κοινωνίας» καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Για άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στα ΑΕΙ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. «Όσα προτείνει για τις καταλήψεις ο κ. Παρασκευόπουλος, δείχνουν πως δεν έχει επαφή με το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια με το θέμα της βίας. Εκτός πραγματικότητας για ακόμη μια φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στα social media.
Για «χιλιοειπωμένες γενικολογίες» στο πόρισμα Παρασκευόπουλου μίλησε από την πλευρά του το Ποτάμι.
Και ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε σήμερα μέσω Facebook:
«”Πλάκα με κάνεις;”.
-Να φύγουν τα ΑΤΜ απ’ τα Πανεπιστήμια, για να μην τα σπάνε.
-Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας (sic).
-Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μην γίνεται διακίνηση.
-Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για αυτούς που κάνουν καταλήψεις με φθορές ή μη.
-Να μην δέρνουν καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.
-Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε.
-Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής.
Ναι! Είναι το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα Πανεπιστήμια!
Περιμένατε τίποτε καλύτερο;
Εγώ όχι. Γι’ αυτό, όταν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο είχα πει στον υπουργό Παιδείας «πλάκα με κάνεις;».
Δείτε: «Κάθε δεύτερο βράδυ ένα τμήμα της Αθήνας καίγεται, πλέον είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αν δεν είναι σήμερα, θα είναι αύριο. Η Πατησίων, τα Εξάρχεια, η Νεάπολη καίγονται… Και τα πανεπιστήμια γίνονται ολοένα και περισσότερο – πάντα ήταν μέχρι ενός σημείου – ορμητήρια για χουλιγκανικές ομάδες. Καμία αντίδραση και -προσέξτε!- έρχεται ο υπουργός Παιδείας και ορίζει Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον κ. Παρασκευόπουλο! Είναι αυτό που στη Μακεδονία λένε, “πλάκα με κάνεις;”. Ο άνθρωπος που έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, που έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους, ο άνθρωπος αυτός θα μας πει τι να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια! Εκτός αν ο κ. Γαβρόγλου έχει χιούμορ που δεν το έχω υπολογίσει».
Και μετά από όλα αυτά έχει άδικο η Σοφία, που μας έστειλε στο http://thelopotami.gr: «Θέλω να μην ασχοληθούν ξανά με το μέλλον της κόρης μου ο Γαβρόγλου, ο Μπαλτάς και ο Παρασκευόπουλος» καταλήγει η σχετική ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη.
Ν. Παρασκευόπουλος: «Φανταστικά» σενάρια, ύβρεις και συκοφαντίες
Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το πόρισμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε για «ευκολία απαξίωσης και άσκησης αβάσιμης και κακόβουλης κριτικής, που στερείται λογικών επιχειρημάτων και στηρίζεται σε ανυπόστατα επιχειρήματα, “φανταστικά” σενάρια και εμπλουτίζεται με σωρεία ύβρεων και συκοφαντιών», τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν «ούτε απασχόλησαν, ούτε θα απασχολήσουν το έργο της Επιτροπής».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας έναντι του πορίσματος, τις χαρατηρίζει ως «αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση». Όπως υποστηρίζει, η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί «κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών».
Σε ανακοίνωσή της, η Νεολαία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) υπογραμμίζει ότι «απαιτείται, επιτέλους, ειλικρινής διάλογος και σοβαρές προτάσεις από όλους, για να αντιμετωπιστεί το σύνθετο πρόβλημα της βίας και της αυθαιρεσίας στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.
Οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τους – οι οποίες δυσκολεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις να εκπληρώσουν την αποστολή τους – και το τελευταίο που χρειάζονται είναι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ή την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.
Φαινόμενα χρήσης βίας ή άγριας κομματικοποίησης και εκμετάλλευσης των φοιτητών προσβάλλουν τη χώρα μας, προσβάλλουν την παιδεία και τον πολιτισμό μας.
Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα καταθέσει και πάλι τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ελπίζοντας ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο θα το πράξουν με γνώμονα το καλό των Πανεπιστημίων και μόνο».
naftemporiki.gr