Skip to main content

Σε ετοιμότητα για διάλογο ή κυρώσεις

Την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα , υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δώσει απτά δείγματα γραφής για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο,ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι «το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση», συμπλήρωσε βάζοντας ως χρονικό περιορισμό την ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και έχει στην ατζέντα της την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.  

«Το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ», δήλωσε άλλωστε ο Σαρλ Μισέλ κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό.  

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε φανεί ξεκάθαρος όσον αφορά τις προθέσεις της Ευρώπης εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή. «Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες εάν δεν υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός  είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα καθώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαφορετικές φάνηκαν, ωστόσο, οι προσεγγίσεις Γερμανίας- Γαλλίας για το πώς πρέπει η Ευρώπη να χειριστεί την Τουρκία.  Μιλώντας στο πάνελ του πάνελ του Συνεδρίου του Economist, οι Φρανσουά Ολάντ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέπτυξαν διαφορετικές απόψεις αναπαράγοντας κατ’ ουσίαν τις θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους. Ο Ολάντ ζήτησε η Τουρκία να πληρώσει τίμημα, αφ’ ης στιγμής «έχει ηγεμονικές βλέψεις τουλάχιστον σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου», την ώρα που ο τ. αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση αντιπροτείνοντας τη «στρατηγική υπομονή».  Από τη δική του πλευρά, ο Ζ. Γκάμπριελ, αφού έθεσε τον προβληματισμό, όπως είπε, ότι η Τουρκία θα είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη στη γειτονιά μας, σημείωσε πως καμία χώρα δεν εκδιώχθηκε από το ΝΑΤΟ, ούτε και η Ελλάδα επί δικτατορίας.

Την προθυμία της Ελλάδας να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία εξέφρασε και ο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διάλογο με την Τουρκία «για την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, εφόσον οι παράνομες ενέργειες, οι απειλές, οι εκβιασμοί λάβουν οριστικό τέλος, διότι υπό απειλή και εκβιασμό δεν υφίσταται διάλογος».

Στο μεταξύ, να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης κάλεσε χθες την Ελλάδα και την Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ από την άλλη χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζει την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας.  Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως το μόνο μέσο επίλυσης των συνεχιζόμενων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, η γειτονική χώρα εξέδωσε χθες αντί-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης με την οποία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Χίου, ενώ αργότερα ανανεώθηκαν οι γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

naftemporiki.gr