Για «προειλημμένη και σχεδιασμένη» απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να αποσύρει τα στελέχη της από τις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
«Είχαμε μια αφορμή να ξεδιπλωθεί η πολιτική της Ν.Δ. για τη δημόσια τηλερόραση. Η πρόθεση της Ν.Δ. είναι να την κλείσει» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «στο πλαίσιο του μνημονίου, η ΕΡΤ, από τα 180 εκατ. ευρώ που ήταν το ανταποδοτικό τέλος, επέστρεφε τα 60 ως 70 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν ήταν ανταποδοτικό τέλος, ήταν φόρος. Επειδή βγαίνουμε από τα μνημόνια, η επιστροφή αυτή θα χαμηλώσει αρκετά και γι’ αυτό η ΕΡΤ αποκτά τώρα τη δυνατοτητα να κάνει σοβαρά ανοίγματα, να πάρει πρόγραμμα. Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται σφοδρά» σημείωσε.
Ο κ. Παππάς άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι έχει υποστεί μετάλλαξη και «τα ακροδεξιά στοιχεία έχουν πάρει κεφάλι». «Όταν η Ν.Δ. έχει στις τάξεις της στελέχη που συσχετίζουν το πρόγραμμά της ανοικτά με πρακτικές δικτατοριών, πέραν της προπαγάνδισης συγκεκριμένου ασφαλιστικού συστήματος, υποκρύπτεται και μία σκοπιμότητα σχετικοποίησης των δικτατοριών. Η Ν.Δ. έχει δομικά στοιχεία προγράμματος τα οποία είναι ακραία νεοφιλελεύθερα, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει σαν κοινωνία να κάνουμε μια θεμελιακή επιλογή. Θα είμαστε όλοι μαζί πιο δυνατοί ή θα παίζουμε το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”;» διερωτήθηκε.
Για το θέμα των συντάξεων τόνισε ότι «ο στόχος είναι μην εφαρμοστεί το μέτρο των περικοπών και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε». Επιπλέον, «έχουν ψηφιστεί και τα αντίμετρα, έτσι θα πετύχουμε να μη μειωθεί και το αφορολόγητο» ανέφερε ο κ. Παππάς.
Σχετικά με το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι οι αγορές -μετά και την εξαγγελία της κοινωνικής πολιτικής από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη- κρατούν τα επιτόκια σχετικά χαμηλά. «Το 4%, που το χαρακτηρίζουν αρκετά υψηλό κάποιοι, είναι το επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε αρκετά χρόνια πριν από την κρίση» δήλωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Παππάς είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Εξέφρασε δε την αντίθεσή του με το κλίμα πόλωσης και σημείωσε ότι «η αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει επί των προγραμμάτων».
Για την εκπεφρασμένη στάση του Πάνου Καμμένου στο Μακεδονικό, ο κ. Παππάς αναγνώρισε ότι «είναι ένα πραγματικό πρόβλημα». Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι ο κ. Καμμένος θα πειστεί και θα συναινέσει στην επικύρωση της Συμφωνίας. «Όταν έχεις έναν κυβερνητικό εταίρο ο οποίος διαφωνεί με μια κρίσιμη πολιτική, δε μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Σε λίγες μέρες θα έχουμε το δημοψήφισμα στην πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θεωρώ ότι θα σταλεί ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα ότι οι βόρειοι γείτονές μας εγκαταλείπουν οποιαδήποτε διεκδίκηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, οποιονδήποτε αλυτρωτισμό. Είναι μια διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, η Συμφωνία προβλέπει ότι η χώρα μας θα επικυρώσει τελευταία. Μετά τις θετικές αυτές εξελίξεις θα μπορέσουμε να πείσουμε περισσότερους ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι μπορούμε να πείσουμε και τον Πάνο Καμμένο» τόνισε ο κ. Παππάς.