Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ο φάκελος της Novartis επανέρχεται στη Βουλή από την εισαγγελία, αυτή τη φορά για να διερευνηθούν οι καταγγελίες Σαμαρά – Βενιζέλου (έπεται η κατάθεση Στουρνάρα) περί σκευωρίας. Οι πληροφορίες λένε ότι επανέρχεται για δύο πρόσωπα, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τους οποίους οι πολιτικοί αντίπαλοι αφού κατηγορήθηκαν, διασύρθηκαν πολιτικά και οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο μετά από έρευνα της εισαγγελίας, «έδειξαν» ως ενορχηστρωτές μίας πολιτικής σκευωρίας.
Ο κ. Τσίπρας, παίζοντας επιθετική άμυνα, προκαλεί δημοσίως τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής, προανακριτικής ή ακόμα και ειδικό δικαστήριο. Παίζει το χαρτί της «ηρωοποίησης», οι δικοί του λένε ότι «και τον Αντρέα Παπανδρέου ένας άλλος Μητσοτάκης τον πήγε στο Ειδικό Δικαστήριο» για να προκαλέσουν αυθαίρετους συνειρμούς στην κοινή γνώμη και το κομματικό ακροατήριο. Παράλληλα, το επικοινωνιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ «παίζει» διχασμό μέσα στη Ν.Δ. με τον Αντώνη Σαμαρά και τους υποστηρικτές του να πιέζουν για άμεση σύσταση εξεταστικής για Τσίπρα – Παπαγγελόπουλο και τους «κεντρώους» της παράταξης (Ντόρα Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκη κλπ) να διαφωνούν με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Λακόπουλος, ο αρθρογράφος που πριν λίγες ημέρες έγραψε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είναι καλός γραμματέας για να τον έχει ο αντίπαλος και θεωρείται βασίμως ότι εκφράζει τις απόψεις και τη γραμμή του πρώην πρωθυπουργού, γράφει σήμερα ότι η ευθύνη είναι πλέον στον Μητσοτάκη, που πρέπει να αποφασίσει αν θα υποχωρήσει έναντι της πίεσης Σαμαρά και θα προχωρήσει σε εξεταστική που θα του γυρίσει μπούμερανγκ ή θα ακούσει τους ήπιους της Ν.Δ. και δε θα κάνει εξεταστική.
Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ επικαλέστηκε τη θεσμική κανονικότητα στην οποία πρέπει να επιστρέψει η χώρα ξεφεύγοντας από τα θεσμικά πραξικοπήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει η Βουλή και όχι η κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι δεν είναι σαν τον προκάτοχό του που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη δικαιοσύνη για να πλήξει τους αντιπάλους του, αλλά με αυτή τη στάση μόνο χρόνο κερδίζει. Σύντομα θα βρεθεί ενώπιον της απόφασης που βαραίνει την πλειοψηφία της Βουλής της οποίας ηγείται. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν ποντάρει μόνο στη διαφωνία «σαμαρικών» – «κεντρώων» μέσα στη Ν.Δ., αλλά ποντάρει και στη στάση των «καραμανλικών» οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως δικό τους άνθρωπο, καθώς είναι αλήθεια ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Τσίπρα, ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έχοντας θητεύσει ακόμα και ως διοικητής της ΕΥΠ. Γι΄ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία, η γραμμή του κ. Τσίπρα είναι η πλήρης κάλυψη του υπουργού του και η αντιμετώπισή τους ως δίδυμο, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα προκαλέσει ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία.
Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι οι «κεντρώοι» της Ν.Δ., σε αυτούς που ποντάρει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγουν την εξεταστική επιτροπή, δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί δημοσίως. Είναι κρίσιμο επίσης ότι εσωκομματικό θέμα δεν έχει μόνο η Ν.Δ., αν τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από την Κουμουνδούρου ισχύουν. Εσωκομματικό θέμα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Τσίπρας ποντάρει σε αυτήν την υπόθεση επειδή θεωρεί ότι αν βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων ως σκευωρός, τότε το κόμμα του θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» για να τον προστατέψει, έτσι θα ξεπεράσει και τα εσωκομματικά προβλήματα που τον βασανίζουν. Οι πληροφορίες όμως λένε ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει μία γραμμή έναντι της υπόθεσης. Ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος λέει σήμερα στα «ΝΕΑ» ότι λυπάται για κάποιους από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ που ταλαιπωρήθηκαν, εννοώντας Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα, Πικραμμένο και όλους όσοι είδαν τις κατηγορίες που τους βάραιναν να τίθενται στο αρχείο. Σίγουρα δεν είναι μία δήλωση που ικανοποιεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι 53 + και άλλες πτέρυγες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δε συμφιλιώθηκαν με την απόφαση Τσίπρα να κραδαίνει το σπαθί της πολιτικής κάθαρσης που επαγγελλόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ένας στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή όπως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ποτέ δεν συμφιλιώθηκαν με την απόφαση Τσίπρα να θυσιάσει προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σταύρος Κοντονής για χάρη του κ. Παπαγγελόπουλου.
Ποτέ δε συμφιλιώθηκαν με την απόφαση Τσίπρα, μία μείζονα πολιτική επιχείρηση όπως η διερεύνηση σκανδάλων με πολιτική χροιά να αντιμετωπίζεται ως μία «κλειστή» υπόθεση την οποία χειρίζονταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολλάκης και ο Μιχάλης Καλογήρου, ενώ γνώση των χειρισμών – σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – φέρονται να είχαν και οι Θανάσης Καρτερός, Νίκος Καρανίκας.
Ποτέ δε συμφιλιώθηκαν με την απόφαση Τσίπρα να αφεθεί εκτός έρευνας η ιατρική πτυχή του σκανδάλου Novartis – αυτή που είχε δώσει αποτελέσματα διεθνώς, καθώς το σκάνδαλο Novartis «κτύπησε» και άλλες χώρες» – και να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα των πολιτικών προσώπων, επειδή αυτό εξυπηρετούσε τις πολιτικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ.