Skip to main content

Γ. Δραγασάκης: Όραμά μας οι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών

Το όραμα το δικό μου και νομίζω όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, είναι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών, επεσήμανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5.

Όπως εκτίμησε ο κ. Δραγασάκης, η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση με ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία, γιατί όπως εξήγησε, έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη «αυτή η κυβέρνηση να προετοιμάσει το έδαφος για να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμμάτων». «Θέλουμε κόμματα με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αρχές, με κοινωνικές αναφορές», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, συμπεριέλαβε την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο.

«Αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω εγώ κανέναν, είναι μια πικρή αλήθεια , ότι τα περισσότερα κόμματα, είναι υπολείμματα άλλων εποχών και άλλων καταστάσεων», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ο κ. Δραγασάκης διερωτήθηκε αν οι εταίροι θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα. «Ας μην κάνουμε τότε εκλογές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι δεν μπορείς να κάνεις ρύθμιση μονομερώς, αλλά μόνο μέσα από διαπραγμάτευση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι δανειστές θα αποφασίσουν για το τι κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι αυτοδυναμία δεν σημαίνει άρνηση συνεργασιών, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν για τη ρύθμιση του χρέους και για άλλα ζητήματα να δημιουργηθούν οι όροι μιας ευρύτερης συμπαράταξης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δημοσίου, τονίζοντας ότι όπως αυτό λειτουργεί, δεν εξυπηρετεί κανέναν.

«Πρόκειται για μια κατάσταση παραλογισμού, η οποία βεβαίως ερμηνεύεται και είναι κι αυτό μια έκφραση της κρίσης. Δηλαδή, είναι κι αυτό μια συνέπεια της κρίσης, αλλά δυστυχώς, είναι κι αποτέλεσμα της τροϊκανής συγκυβέρνησης που είχαμε στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, αντί η «τρόικα» να βοηθήσει έστω σε κάποια θέματα εκσυγχρονισμού, με τον τρόπο που λειτούργησε, εμπόδισε.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα θέμα ευθυνών, τι ήθελε να κάνει η τρόικα, τι ήθελε να κάνει η κυβέρνηση, άρα στη διαπίστωση συμφωνώ και επαυξάνω και η απλή απάντηση είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε διαχείριση, αν ταυτόχρονα δεν αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας του κράτους», κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.