Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια

Στον «ιδιαίτερο συμβολισμό» της φετινής ΔΕΘ, η οποία – όπως είπε – θα είναι η πρώτη μετά από οκτώ χρόνια όπου Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα παρουσιάσει «το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης», εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψή του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι η μεγαλύτερη της εικοσαετίας και είναι επίσης μοναδική, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά το τέλος των μνημονίων και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι με αυτή τη συμφωνία, διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης «που συναποφασίζουμε με τους εταίρους μας και έχοντας ως κύριο άξονα την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι, καθώς πλέον διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του χρέους και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησαν τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, ανοίγει ο δρόμος για ασφαλή επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια της χώρας δεν ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Το γεγονός ότι σε τρία χρόνια διορθώσαμε παθογένειες δεκαετιών δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις να γίνουν, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους φορείς ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει τη «δίκαιη ανάπτυξη», διαμόρφωσε την «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική», που συνοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Τόνισε ακόμη, ότι για πρώτη φορά, υπάρχει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τις δικές μας κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, που κατευθύνει και εναρμονίζει τις εθνικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη ανάπτυξη».

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο ‘φτωχός συγγενής’ της πρωτεύουσας»

Ως προς τη βόρεια Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι εκεί βρίσκεται ο παραγωγικός κορμός της χώρας, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, τα logistics και οι οικονομικές σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων. Επισήμανε ακόμη ότι ο ανασχηματισμός που έγινε αυτή την εβδομάδα έφερε στην κυβέρνηση περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς από τη βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις των τοπικών, συλλογικών και παραγωγικών φορέων, γεγονός που αποτυπώνεται στα 14 διαφορετικά περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη μεγάλη προσπάθειά της να συνομιλήσει από κοντά με όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις πριν διαμορφώσει την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Από την πλευρά τους, οι φορείς σημείωσαν ότι ελπίζουν ότι η ΔΕΘ θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και τόνισαν ότι είναι εξόχως σημαντικό το έργο της ανάπλασης της πόλης. Δήλωσαν, ακόμη, έτοιμοι για μια νέα εποχή για την Έκθεση.

Εξέφρασαν επίσης, την πεποίθηση ότι οι συναντήσεις με τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι το μεγαλύτερο όφελος της διοργάνωσης.

Οι φορείς έθεσαν προς συζήτηση στον Πρωθυπουργό σειρά θεμάτων που κάλυψαν όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Ο κ. Τσίπρας συζήτησε μαζί τους, τόσο τις προοπτικές επίλυσης προβλημάτων, όσο και την περαιτέρω βελτίωση συγκεκριμένων τομέων όπου οι φορείς έκριναν ότι χρήζουν προσοχής.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό θα εξειδικεύσει για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης στη διάρκεια της σύσκεψης. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Βόρεια Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή» της βιομηχανικής ανάπτυξης και «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

Για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα γίνει πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Είπε ακόμη πως η σημερινή σύσκεψη αποδεικνύει ότι η Θεσσαλονίκη δεν «ο φτωχός συγγενής» της πρωτεύουσας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ και είπε πως η 83η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας.

Τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις από το βήμα της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, αποκόμισαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, μετά το τέλος της σύσκεψης με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά» τόνισαν και σημείωσαν ως θετικό το γεγονός πως κράτησε 4 ώρες και είχαν την ευκαιρία μιας διεξοδικής συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας μίλησαν αναλυτικά για τα προβλήματα και τις προτάσεις τους και άκουσαν τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που συμμετείχαν.

Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η φετινή ΔΕΘ θα σημειώσει εξαιρετική επιτυχία και την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο όφελος θα είναι οι συναντήσεις με αμερικανικές εταιρίες, που θα γίνουν στη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα, ενώ δήλωσαν έτοιμοι για μια νέα εποχή για τη ΔΕΘ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αναπληρωτές υπουργοί Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ